Vinterklä dina småttingar!

Har du klätt på ditt barn en massa tjocka kläder men upptäckt att barnet ändå fryser? Skickat iväg dem med nya, dyra GoreTex-kängor och fått hem små, stelfrusna tår?

Du är inte ensam... Misströsta inte för här kommer bästa tipsen från Pigga Barns älsklingsspecialister på outdoorkläder.* Lager-på-lager isolerar bättre
Flera tunna lager isolerar bättre än ett tjockt. Luftspalten som bildas mellan kläderna håller barnet varmt. Många tunnare lager gör det också lättare att röra på sig… inga stela Michelin-gubbar i sandlådan!


* Alltid ull underst
Glöm bomull på vintern! Bomull kyler när det blir fuktigt, då hjälper inte värsta vinteroverallen. Ull däremot behåller sin värmande egenskap trots att barnet svettas. Är du tveksam för att du själv tvingades ha stickig ull på dig när du var liten? Nya tider, nya material. Ull idag är mjuk och gosig om den är bra kvalitet. Välj mellan ren merinonull eller ullhybrider. Och kolla alltid att de tål maskintvätt – det är ett måste!


* Fleece är ett perfekt mellanlager
Fleece är ett toppenmaterial att ha underst eller, ännu bättre, som mellanlager. Riktigt bra fleece är superlätt och torkar snabbt. Kläderna torkar snabbt även om barnet blir varmt och svettigt. Ull & fleece är en kanonkombination!


* Andas-material ytterst
Idag finns fantastiska material som både är vattentäta och andas. Med ett plagg i till exempel Goretex eller Sympatex kan ditt barn klara sig med en enda uppsättning ytterkläder hela året, även när det regnar. Bygg på underifrån med ull & fleece när det blir kallt. Du sparar både pengar, miljö och utrymme i garderoben. Högst upp i norr kan du så klart behöva förstärka med fodrade ytterplagg.
 
* Varma handleder värmer fingrarna
Ibland är vantar bara helt omöjliga att få på. Då är handledsvärmare toppen! Fingrarna är fria att hålla i spadar och annat väsentligt, men tack vare att handleden hålls varm så blir fingrarna inte lika kalla. Sticka själv i tunn, mjuk ull eller köp; finns i både fleece och ull.


* Varma tår i ullstrumpor
Använd ullstrumpor på vintern. Bomullsstrumpor kyler när de blir fuktiga, då hjälper inte dyra Goretex-kängor. Välj en tunnare strumpa när det inte är så kallt, och en tjock för riktigt kalla dagar. Undvik lager på lager i skorna, eftersom det lätt ger skavsår. Lägg hellre i en varm sula i skorna om det behövs mer isolering.


*Håll huvudet varmt
Mössor ska sitta bra och värma överallt där det behövs. Fleece och ull är bra material, gärna kombinerat med vind- och vattentäta ytskikt när det behövs. Undvik bomull eftersom… ja ni vet… det kyler när det blir fuktigt!


Ha en varm och skön vinter! Och glöm inte att råden såklart även gäller mammor och pappor :-)

Läs mer: Uteungar