Motion för barn

För barn är motion detsamma som att leka. Det är viktigt att leken är prestationsfri och att det inte är du som förälder som sätter prestige, tävling eller krav på aktiviteten.

Barn behöver leka och egentligen är talang och taktik inte av intresse i denna ålder. Barnen spelar hellre än bra, och det är också det måste få vara.Text: Zarah Öberg

Har du problem med att aktivera ditt barn, så krävs en åtgärd omedelbart. Det är otrolig viktigt för barnet att redan tidigt öva in en självklar positiv tanke kring motion. Känner ni att de lagsporter som erbjuds inte passar, eller om barnet är utsatt för mobbing så kan aktiviteten förläggas på att annat sätt.

Vistelse i skog och mark är ett gratis alternativ, med prestationsfri miljö och avsaknad av andra människor. Det vikiga i hela resan är att du följer den, som positiv förebild och att drar själv visar positivitet och glädje. En stressad mamma, med en ringande mobil och en dålig inställning till motionen, kommer inte att vinna något av situationen.

Andra motionsalternativ som du kan göra tillsammans med ditt barn är:

* Åka skidor
* Åka skridskor
* Gå promenad
* Simma
* Klättra
* Bowla
* Trädgårdssysslor

Upplev tillsammans. Själv älskar jag att ge bort upplevelser istället fär ett hårt, inslaget paket. I dagens samhälle har vi blivit mer och mer materiellt inriktade. Vi önskar oss och köper produkter för nöjes skull, istället för ett skapat behov. Marknaden ser så ut och hur konstigt det än är så har vi glömt upplevelsen bakom det vi gör.

Det har blivit mer aktuellt på senare år, då spa-trenden har givit upplevelser en bild. Jag har alltid menat att vikten av en present inte ligger vid köpesumman, utan vid den bakomliggande tanken. Förök att ge ditt barn en stund tillsammans, kanske hela familjen eller på tu man hand. Varje barn kan få en kväll i månaden, där ni umgås bara ni två och går på bio eller bara pratar med varandra.