Utomhusträna dig full med energi

Dags för golfsäsongen? Ta med hela familjen ut på en golfrunda eller ta tiden som din "ladda ensam-energi". Här hittar du våra 10 bästa tips för hur du orkar aktivera dig utomhus på bästa sätt. Glöm inte att mat, vatten och regelbunden är minst lika viktigt som att ha roligt!1. Börja dagen på allra bästa tänkbara sätt. Välj osötade fullkornsprodukter, med gott om frön, nötter eller torkad frukt. Linfrön motionerar din mage/tarm och håller igång magen. Välj en vällagrad ost som smakar ordentligt, en skivad kalkon utan druvsocker och färska bär istället för sylt. 
 
2. Läs på innehållsförteckningen på varorna. Det som står först på raden är det som också finns i störst mängd. Undvik sötade bröd med härdade eller mättade fetter eller yoghurt med stora mängder socker. Även lightprodukter bör undvikas, då det som plockats bort, då har ersatts med annat. 

3. Gör i ordning en mellanmålsburk med torkad frukt och nötter så som t ex russin, torkade aprikoser, hasselnötter, mandlar och paranötter. De är fulla av bra näring och energi för både ork och bra återhämtning efter din rund. Sikta på att ha med frukt som motsvarar 1 dl samt nötter eller frön i lika angiven mängd. Placera detta i en liten paus som ligger mellan frukost och lunch. Gör detsamma på eftermiddagen eller ta med ett par frukter som påfyllnad!

4. Använd dig av tallriksmodellen som en bra riktlinje när du äter lunch. Söta smaker gör dig hungrig, vilket gör den färgglada moroten och röd paprikan till perfekt sallad innan huvudmåltiden. Fyll 1/3 av din tallrik med grönsaker som är grova, färgglada och mättande, motsvarande 1/3 med protein (kött, fågel eller fisk) och 1/3 med potatis, pasta, ris eller rotfrukter. Tallriksmodellens utseende varierar beroende på om du vill minska, öka eller bibehålla din vikt.

5. Måltiden avslutas bäst med en besk smak som ger kroppen en indikation om att måltiden är slut. Många väljer att göra detta genom en besk eller bitter smak från kaffe, te eller mörk choklad. Byt gärna det svarta teet eller kaffet mot grönt, rött eller vitt té. På detta sätt slipper du koffein och teinin som är ger en vätskedrivande effekt på din kropp. OM du fortsätta med ditt vanliga kaffe, så drick ett glas vatten för varje kaffekopp för att motverka uttorkning. 
 
6. Ta med en vattenflaska ut på golfbanan och drick ordentligt både före, under och efter er runda. Rekommendationen ligger på 2 liter vatten per dag, med en ökning på 1 liter vatten per 10 graders temperaturökning över 20 grader. Dvs; 30 grader ger ett behov på minst 3 liter och 40 grader på 4 liter. Kroppen fungerar som en kamel dvs; om du dricker för lite vätska, så spar din kropp och ger ansamlingar. Även huvudvärk och illamående kan vara direkt sammankopplade med vätskebrist.  


7. Klä dig smart och tänk på att ta med långärmat när solen ligger på för hårt och att ta med en regnjacka om regnet tittar fram. Även en hårsnodd för tjejer om det blåser upp, sköna skor för den långa promenaden, mobiltelefonen i värsta fall och solkräm oavsett om du brukar bränna dig eller inte. 
 
8. Protein är det som främst behövs för att kroppen ska få en snabb återhämtning på kvällskanten. Det är fantastiskt passande under pågående grillsäsong och kan bestå av kött, fågel, fisk eller vegetariska substitut. Komplettera med en härlig sallad på färggranna grönsaker, bönor, linser, färsk spenat och lite nötter eller frön.
 
9. Kanske vill du golfa redan imorgon igen? Tänk på att låta kroppen vila minst ett par dagar i veckan och försök då att röra dig på andra sätt och då gärna genom cykling, simning, promenader. Stretcha ordentligt för att kroppen ska bli smidigare, för att minska skador och för att lättare få återhämtning.  
 
10. Ha roligt, ta vara på sommaren och njut av den fantastiska möjligheten som finns i vår svenska natur.