Superroliga barnkalaset!

kalas_MG_8505[1]
Vad kan vara roligare än att anordna barnkalas till dina ögonstenar? Skippa filmtimmen och inspireras av våra härliga kalastips.

Låt alla rastlösa barnsben få springa och leka sig varma, klipp och klistra och inspirera med ett hälsosamt födelsedagsfika. Glöm inte att låta barnen vara delaktiga i all planering och i alla roliga förberedelser.1. Först gäller att välja ett bra datum för kalaset. Var ute i god tid när ni skickar ut inbjudan så de ni bjuder in inte hinner boka upp sig på annat håll. Fundera över för och nackdelar med vilken veckodag och klockslag ni väljer.

2. När ni bestämmer hur länge kalaset ska hålla på så tänk på att små barn blir fort rastlösa medan äldre kanske orkar hålla igång något längre. Det är alltid bättre med ett kortare kalas där alla har roligt hela tiden!

3. Välj gärna ett tema för kalaset, det kan vara en färg, ett intresse eller något som är aktuellt i barnens liv just nu. Låt hela kalaset inspireras av detta från inbjudan, klädsel, dekor, dukning, lekar och fika. Det blir ett alldeles speciellt minne både för den som fyller och för gästerna.

4. Gör en inbjudan själv och anpassa efter temat, det är roligt och det behöver inte alls vara svårt! Information som bör stå är när kalaset blir av, tid och plats samt ett datum när man senast ska svara om man kan komma eller inte. Klädsel kan också vara bra så behöver ingen fundera på vad som gäller. Skriv även om det är något annat viktigt som bör tänkas på, t.ex. om föräldrar kan vara med eller inte.

5. Present till den som fyller år! Visst är det underbart att få ge och roligt att få presenter. Men tänk på att det kan kännas skönt för många, både värdar och gäster, att ha ett avtalat pristak. Det gör man såklart som man känner passar bäst just hos er. Skriv i så fall ev. in det i inbjudan eller avtala på annat sätt med föräldrarna om detta.

6. Planering är a och o. Gör ett program för kalaset. Det kan låta formellt men det både underlättar och minimerar risken för att det blir dötid under kalaset. Tänk ut lekar, aktiviteter och klockslag för programpunkterna. Lägg in god tid för fika och presentöppning men bryt innan barnen hinner bli rastlösa. Då är det bättre att lägga in några extra lekar på slutet. Lekar hittar ni på Lektipset

7. Kalas är kalas men fika måste inte alltid vara gräddtårta, kakor och godis även om det är just vid festligheter som man ”får” unna sig det lilla extra. Det finns massor av jättegoda nyttiga alternativ! Ta yoghurtglass med bär istället för tårtan, doppa fruktbitar i smält mörk choklad istället för kakor och bjud på nötter istället för godis. Titta gärna på Receptkoll eller Kosttipset efter fler förslag!

8. Fiskdamm eller skattjakt är populära inslag. Det är jättekul att få med sig något från kalaset och det vanliga är en godispåse. Uppdatera godispåsen till en nyttigare variant med färska eller torkade frukter och nötter. Eller varför inte ge bort en sak istället! En ”mina vännerbok”, sudd, pennor, en nyckelring eller en aktuell figur. Bara fantasin sätter gränserna!

9. Redan när ni bestämmer datum och gör planeringen så se till att även bestämma när saker och ting ska bli gjorda inför kalaset. Vad och när ska ni köpa in eller beställa hem mat och saker? När måste ni börja med förberedelser som dekorering och bakning eller tillagning av fika för att hinna bli klara i tid? Genom att tidigt gå igenom alla punkter så undviker ni stress och sista-minuten-överraskningar. När dagen är framme och ni hinner njuta av en stunds lugn och ro innan gästerna anländer så kommer också ni att ha mycket roligare på kalaset!

10. Självklart vill vi passa på att tipsa om våra egna kalas på Pigga Barn! Vi ser till att ni får ett personligt minne med massor av skratt, roliga lekar, massor av aktiviteter och en mysig stund i vårt dekorerade kalasrum. Än så länge kan vi bara erbjuda kalas i Västerås, men vi finns snart i en stad nära er andra också. Läs mer om våra kalas på Pigga Barn-centret eller ring oss så berättar vi mer.