Läggdags för alla Pigga Barn

Små barn behöver känna fysisk trötthet för att kunna sova ordentligt.

Dagarna är stressiga och en lugn och trygg miljö hjälper både sömn, humör och välmående till bra balans.

Ge er ut på en promenad innan det är dags att natta barnen och läs en saga eller ett avsnitt ur en av barnets favoritböcker.Tänk på att det behövs 2 timmar efter middagen innan matsmältningen har jobbat klart. Sömnen kan bli störd om maten fortfarande bearbetas och det kan dessutom orsaka illamående på morgonen p.g.a. lågt blodsocker. Nyfödda barn reglerar sin sömn med hjälp av hunger och mättnad.

Det är lätt att sova skönt i ett sovrum som håller en sval temperatur, som är inrett mysigt och har varma färger. I tonåren sker kraftiga biologiska och sociala förändringar som kan leda till att dygnsrytmen förändras. Oftast förlänger våra ungdomar det vakna dygnet vilket meför att de lägger sig senare.

Omvända dygn ger trötta barn, som behöver både sömn, näringsriktig kost och motion för att bli pigga och fräscha.  Människans sömnbehov varierar under livets gång och barn
och ungdomar behöver många timmars sömn för att hjärna och kropp ska återhämtas, växa och utvecklas.

För litet antal sömn kan leda till trötthet, irritation inlärnings- och koncentreringssvårigheter. När sömnen störs under en längre tid så kan detta resultera i nedstämdhet, känsla av rastlöshet och likgiltighet.

Text: Zarah Öberg