Halloweendags!

Vad vet du om Halloween och varifrån kommer vår nya och roliga tradition? Vet du vad den betyder och varför vi firar den? 

Pumpasoppa, spöklika lyktor, utspökade barn och påskliknande dörrknackande busungar. Vi har skapat oss en ny och riktigt fantasifylld sed som sakta men säkert smyger sig in ibland våra svenska helgdagar och traditioner.Vi på Pigga Barn har tagit reda på myter, sägen, historia och fakta om denna ”pumpa-inspirerade och orangefärgade högtid”. MEN... ska det verkligen kallas högtid? Oavsett svaret, så är halloween ett gyllende tillfälle för ett varmt och ljusfyllt tillfälle med tillsammanstid som yttrar sig på ett roligt och annorlunda sätt!


Namnet Halloween kommer ifrån förkortningen ”all hallowed´s evening”, vilket på svenska betyder allhelgonaafton. Halloween infaller den 31 oktober och har ingen koppling till vår svenska "Alla Helgons Dag".


Halloweens ursprung kommer från den keltiska traditionens nyårsfirande som inföll just den 31 oktober. Sommaren var slut, vintern började och mörkret togs tillvara. Natten ägnades åt skämt, busiga upptåg och fylldes med dessa tills den ljusnande övergången till dag påbörjades. Utklädda människor gick från hus till hus, spelade olika spratt för sina grannar och allt förenades med en stor fest.

Enligt keltisk sägen antogs de döda återvända till jorden just denna speciella natt. Många människor tände eldar mellan sina hus och gårdar för att vägleda de döda själar som kommit till jorden och för att skrämma bort elaka häxor. Det placerades ut mat och dryck som mutor för att blidka alla de väsen som ansågs vistas ute i nattmörkret.
 
Kristendomens införande och den katolska kyrkans framväxt (kring 1000-talet) bidrog till flera försök att kristna All Hallowed´s Evening. Bland annat infördes Alla Helgons dag av kyrkan, infallande den 1 november, och med syftet att lyfta fram alla de helgon som inte hade en egen dag. Den 2 november placerades "All Själars dag"... en dag då de levande hade i uppgift att be böner för sina döda medmänniskor. Trots denna påverkan från kyrkan, så levde de folkliga traditionerna vidare runt om i länder som England, Wales, Skottland och på Irland.

Eldarna fortsatte att tändas och människornas utklädnader och busiga upptog tilltog ännu mer. På 1800-talet infördes All Hallowed´s Evening i USA, där den snabbt utvecklades till att bli en amerikansk, populär barntradition med maskerad, bus och tiggeri ”trick or treat”.


Från den urgamla keltiska traditionen och via USA´s lekfullhet kom Halloween till Sverige under 90-talet. Numera är den en växande höstfest som skapar både positiva och negativa reaktioner hos folket. Kopplingen mellan död och fest kan kännas främmande för många och det är lätt att förknippa Halloween med vår Alla helgons dag.

Se det som ett tillfälle för att umgås tillsammans och leka i en fantasifull värld!