Aktivera barnen!

De härliga årstiderna med strålande sol, vinande blåst, färgglada lövhögar eller snöslaskiga vägar är här. Första känslan är kanske är du helst vill vistas inomhus i den varma tv-soffan. Släpp den tanken!  Ta på er varmt, blås- och regnsäkert och ta med hela familjen ut oavsett kyla eller regn. Den härliga blåsten är perfekt för en hemmagjord drake, medan lövhögarna inbjuder till både hopp och skutt.

Busa till det om det börjar regna... tävla i vem som kan bli blötat med alla roliga pölhopp! Samla fina och färgglada blad som ni kan använda till att göra personliga konstverk. Köp platsfilm på bokhandeln, lägg blad på vykortsliknande papper och och plasta över! Det är superroligt att sammankoppla utomhusaktiviteter med pyssel.

Har du idétorka? Här kommer 10 roliga aktiivtetstips för hela er familj!

1. Följ med på turridning! Finns många gårdar runt om i Sverige som arrangerar särskilda turer på en eller flera timmar med bland annat islandshästar. Oftast behövs inga förkunskaper vilket gör att både nybörjare och den mer vana ryttaren tillsammans kan följa med på en mysig naturupplevelse.


2. Åk till ett vattenpalats och dyk i vågor, åk vattenrutschkana eller simma runt bland gångar och grottor. De flesta större städer kan stoltsera med ett äventyrsbad och några exempel väl värda att nämna är t.ex. Nord Poolen i Boden, Gustavsvik i Örebro samt Aqua Mera i Växjö.


3. Universeum i Göteborg passar lika bra året runt. Det är en plats som manar till upptäckarlust och nyfikenhet inom både vetenskap och naturkunskap. Här finns möjlighet att uppleva i stort sett allt från regnskogar till flygande tefat.


4. Tom Tits Experiment i Södertälje är ytterligare en guldgruva för vetgiriga barn även på hösten. Här kan man lära sig allt om allt och göra hundratals olika experiment!


5. Gå och bowla. Se också om de har speciella teman vissa dagar i hallarna, t.ex. discobowling som är något som kan locka även äldre barn att följa med. 


6. Ta er till en klätterhall och ge er i kast med klätterväggarna! Titta efter en lokal klätterklubb och ta kontakt med dem för att höra när och om de har besöksverksamhet.


7. Lekhus eller aktivitetshus för barn har också blivit populärt och finns numer i de flesta städer. Ett par timmars fri lek i bollhav, på madrasser och i hopptorn passar rastlösa barn.


8. Fame World i Skara har samlat en mängd olika aktiviteter på ett och samma ställe. Vad sägs om lite bungy jump, en enorm klätterställning, kladdfri paintball och en minigolfbana med överraskande inslag.


9. Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby är precis som det låter en alldeles sagolik plats. De håller öppet även på hösten och har också en del särskilda höstaktiviteter som t.ex. en höst och hantverksmarknad.


10. Sist men inte minst – samla ihop alla vänner och hyr in er på ett par timmar på ett lekland.