Vintersport för hela familjen

Vintern är här med besked och vi är nog många som kan intyga att kylan är mer påtaglig än på många år. Visst är det mindre kul när saker fryser och kylan är för påtaglig men en av vinterns störta fördelar är de många olika vintersporter som kan utövas av både stora och små.


När du åker skridskor, långskidor eller slalom, så får du inte bara tillgång till motion, utan skapar bättre motorik, balans och utvecklar hjärnan med korsrelaterade övningar. Här finner du våra 10 på vintersport som passar för HELA din familj!När det inte finns is eller snö i er utomhusmiljö, så kan ni söka upp en närbelägen, spolad skridskohall eller en snöbacke med snökanoner. I en del hallar finns det teman så som skridskodisco eller långfärdsskridskor, vilket passar perfekt om du vill variera träningen och involvera hela familjen. Du kan även välja skridsko i de olika modellerna sport eller konståkning, vilket även de ger olika dimensioner av skridskoåkandet.


Låt fantasin flöda i snön


Andra vinteraktiviteter som är nästintill kostnadsfria är allt från pulka-, stjärtlapp- eller bobåkande till byggande av snögubbar och snölyktor. En uppskattad variant av lykta, är en islykta som enkelt tillverkas genom att ni fyller en hink med vatten. Lägg i en mindre hink i den stora hinken och fyll den med sten eller något annat som gör den tung. Ställ sedan ut hinken i kylan och låt vattnet frysa till is. När ni sedan vänder hinken upp och ner och tar bort både den lilla och stora hinken, så har ni en superfin lykta som ni kan sätta ett litet ljus i.


10 tips för vintersportande familjer


1. Var noga med att mäta längden på skidor, stavar och ha rätt storlekar till skridskorna och skidpjäxorna, eftersom det gör det går enklare när ni ska åka och dessutom minskar risk för skador. Om pjäxorna eller skorna är för stora, så kan ni lägga i en extra sula eller använda tjocka raggsocker.


2. Tänk på att välja en rejäl skridskokänga som har ett kraftigt och stadigt skaft, för att hålla upp din vrist och se även till att skenan är ordentligt slipad och vass.

3. Börja långsamt och ha alltid hjälm, handskar och knäskydd för att skydda dig mot den hårda och kalla isen eller snöiga backen. Öva på roliga piruetter, övningar och motionera er varma tillsammans.

4. Roa er genom att anordna miniskidlopp för grannbarnen, bjud in till skridskouppvisning eller ta med kompisgänget på en heldagsutflykt med längdskidorna. Ta med matsäck och gott om ombyte, så att dagen blir toppen även om någon av er blir trött, blöt och hungrig.

5. Åk bob, bygg en snögubbe, gör snöänglar eller ha ett stort snöbollskrig. Man blir aldrig för gammal för snölek, så var inte rädd för att leka er varma även om ni är utan barn som deltar.

6. Gör lyktor eller grottor av snö men glöm inte att en grotta kan rasa in och behöver dubbelcheckas.


7. Snö kan även användas i utbildningssyfte, då tex genom att jämföra djurspår i snön. Använd sportlovet till att jämföra, fotografera och lär er djurens spår och hur de hoppar, smyger eller gömmer sig i naturen.


8. Investera i bra kläder, då det gör det långt mycket enklare och roligare att vara ute även när det är minusgrader.


9. Missa inte att smörja in dig med solskydd om du vistas ute i det vintriga solskenet. Solens strålar reflekteras mot snö och is, vilket kan ge en rejäl solbränna även på vinterhalvåret.


10. Ha gärna nära hem eller till bilen om ni har små barn med i sällskapet. Det blir snabbt kallt om barnen blir blöta och de kan bli trötta snabbt när de leker, motionerar och pölsar runt i snön.