Så här barnsäkrar du ditt hem!

tvatt_MG_0394[2]Har du härlig yrväder som far fram genom hemmets vrår? Små barn har svårt att skilja rätt från fel och utvecklas genom att testa, utmana och chansa.

Det är viktigt att rensa i familjeröran, för att förebygga och minska skador. Ett säkert hem ger en lekglad miljö till alla Pigga barn!1. Mediciner, starka kemikalier och farliga medel måste hållas utom räckhåll för nyfikna barn. Detsamma gäller knivar och andra föremål ditt barn kan skada sig på. Placera dem oåtkomligt och montera spärrar på era lådor och skåp. Oavsett om det finns något farligt i lådan/skåpet eller inte, så är det bra med en spärr för att undvika små barnfingrar som hamnar i kläm.

2. Spisen bör vara fastskruvad i väggen så den inte tippar om ett barn hänger eller klättrar på den. Se till att utrusta den med häll- och ugnsskydd för att undvika risk för otäcka brännskador. Kastruller bör (av samma anledning) alltid stå med handtaget vridet inåt, så att barnet inte råkar tippa innehållet över sig.

3. Det finns många maskiner i våra hem som har roliga och spännande knappar. Tänk på att ha en timer som ni kopplar till de saker som kan vara farliga. I köket finns köksmaskiner som har små sladdar, roliga att dra i. Korta ner kablar och håll dem undan små utsträckta händer.

4. Eluttag, sladdosor och grenkontakter petsäkras lätt med en liten plastknapp som sätts i uttaget. Undvik långa sladdar i vägen där barnen går, så att de inte snubblar.

5. I badrummet är halkrisken stor, vilket lätt undviks med ett rolig och färgglatt halkskydd. Badrumsmattan bör hålla sig stilla, i duschutrymmet kan små halkskydd klistras fast och i badkaret likaså, om ni inte istället lägger in en halkmatta.

6. Fönster och balkongdörrar säkras bäst med en spärr som placeras högt, för att barnet inte ska nå upp och råka pilla upp spärren. Se upp för snören från persienner och rullgardiner som kan vara farliga om barnet råkar få dem runt halsen. Vanliga dörrar kan bli klämfria med hjälp av en kil eller dörrstopp.

7. Trappor behöver skyddas med grindar både längst upp och längst ner. Tänk på att det är en risk om trappräckets mått mellan brädorna är så stora att barnet kan fastna med sitt huvud där. Det kan vara riktigt otäckt om de fastnar och riskerar att kvävas. Samma gäller utrymmet mellan trappstegen, som kan täckas om det är ett stort mellanrum.

8. Vassa hörn på olika möbler, t.ex. bord, blir ofarliga med hjälp av ett litet rundat plasthörn. Dukar kan undvikas eftersom barnet kan dra i hörnen och få föremål på sig/över sig. Möbler bör skruvas fast i väggen för att undvika att klättrande barn ramlar med en stor, tung möbel som tippar över dem.

9. Leksaker hör barndomen till,  men det är viktigt att de är säkra för alla små barn. Leksakerna skall vara märkta med ”CE” och se gärna efter att säkerheten uppfylls, då tillverkaren själv är den som märker sin vara. Använd dig av en testcylinder om du är orolig för kvävningsrisk. Allt som får plats i cylindern kan vara en fara för ditt barn.

10. Ett måste i varje hem är en fungerande brandvarnare. Om ni inte har någon, så investera i det så snart ni kan. Om olyckan är framme, så är det tryggt om ni har alla nödnummer nära tillhands. Akutöva gärna tillsammans och gå genom vad som händer om det börjar brinna eller om någon skadar sig. Tänk på att vara extra observant på ert barn när ni vistas i de miljöer som inte är lika säkra som er egen hemmiljö.