Belöna med din tid!

Alldeles för ofta använder vi godis, glass och annan onyttig mat för att belöna våra småttingar.

Så läggs grunden till ett felaktigt beteendemönster som du tar med dig genom livet.

Belöna dina barn med din tid och närvaro istället!!!Den glädje som vi känner när vi belönas beror på att hjärnan utsänder ämnet dopamin i kroppen. Dopamin frisätts när belöningscentrat aktiveras av positiva handlingar eller tillförda påverkande ämnen. Tillförseln av ämnet gör att vi känner oss pigga, levnadsglada och sorglösa.

Känslan i hjärnans belöningssystem skapas av beroendefaktorer såsom alkohol, värktabletter, spelande, nikotin och droger. Men även av ätbara produkter, framför allt raffinerat socker påverkar kroppen på samma sätt. Sockret gör att vi känner oss nöjda, tillfreds och glada. Vi kan även via handlingar framkalla belöningskänslan genom att till exempel jobba hårt, shoppa loss eller göra en oegoistisk handling som får oss att känna oss bra till mods.

När vi känner oss duktiga, äter choklad, tar en cigarett eller shoppar frisätts dopaminet i hjärnan. Vi känner ett lugn, ett glädjerus och en känsla av välmående.

Vi har alla en last som ger oss en lyckokick
Hur belöningssystemet fungerar är individuellt utifrån varje människas bakgrund, socialt arv och arvsanlag. De allra flesta har någon last som de arbetar med antingen sällan eller dagligen. Det kan innebära att röka, vara en godisråtta, alkoholist eller arbetsnarkoman. Gemensamt för dem alla är att deras last ger dem en känsla av lycka.

Våra barn följer i våra fotspår. De studerar laster och beteenden och gör på samma sätt som de vuxna personer de umgås med. Det innebär att vi med framgång kan påverka "våra små" genom att belöna dem eller oss med rätt saker. Vi kan påverka deras framtida belöningsmönster genom att inte grunda en felaktig syn på rökning, mat, alkohol, godis med mera.

Vi lär oss tidigt att både tröst, glädje och socialt umgänge är förknippat med mat. Vi gör oss illa, är snälla hos tandläkaren, har skolavslutning eller fyller år, oavsett situation finns kopplingen till mat, godis och bakverk som ett naturligt inslag.

Ett barn som hanterar en situation på ett positivt sätt kan och bör naturligtvis belönas och uppmuntras. Men här kan du göra stora förändringar genom att vara uppmärksam. Försök finna andra sätt till belöning än via de dopaminhöjande ämnen.

Den bästa och kanske mest uppskattade belöningen är att ge ditt barn av din tid. Det finns produkter som är materiella, men som också bidrar till gemenskap. Den fina stunden tillsammans tar bort fokus från belöningen och stimulerar barnet. Köp en målarbok som ni kan måla i tillsammans eller en bok som ni kan läsa tillsammans. Låt belöningen vara en fin stund, med mycket värme och närhet.

Fem belöningar som inte är kopplade till mat

1. Gå på bio
2. Bowla
3. Spela ett spel
4. Hyr en bra film
5. Avsätt tid att leka tillsammans

Text: Zarah Öberg