Fixa morgonpigga barn!

Har du morgontrötta ögonstenar som gör era morgonrutiner i slowmotion och utan hänsyn till den lilla tid som finns under en tidig morgon.

Skapa en trevlig start på er dag, med lugn och ro baserat på pedagogiska trix som du har i din bakficka. Här hittar du våra bästa tips för en stressfri och glad morgonstund!Kalla och mörka mornar gör det svårt att kliva upp ur den varma och mysigt, sköna sängen. Envisa väckarklockor gör ingen glad när den påminner om att det är dags att vika det varma täcket åt sidan. Små barn har När morgontiden är knapp, så kan även mjuka väckningar övergå till höga röster och irriterat tjat.

Hur skapar du en enkel och trevlig start på eran dag, även för de barn som är ohjälpligt morgontrötta? Det finns inga regler, utan varje familjer bör finna det som passar dem bäst. Goda råd att inspireras av, är sällan fel...

Det här kan vara en första hjälp för att skapa fungerande morgonrutiner i ert morgontrötta hem.

1. Förebered er redan kvällen innan genom att bestämma vilka kläder som barnen skall ha. Lägg fram dem, packa deras väskor, ordna med sådant de ska ha med sig till skola eller till dagis. Duka gärna frukostbordet precis innan du går och lägger dig... allt för att spara din tid på morgonkvisten.

2. En del människor, både barn och vuxna, kan behöva tid för att väcka sin kropp och registrera att natten övergått till dag. Börja med att tända en lampa i barnets rum direkt när du går upp. Fortsätt med de sysslor du behöver. På detta sätt får barnets kropp en chans att vänja sig vid den nya dagen. Mörka årstider gör att sommarens solljuset inte stiger upp och väcker kroppen åt oss.

3. Gå in i barnets rum och sätt dig vid sängkanten och väck med mjuka ord och sköna strykningar på kinden. Prata med barnet och berätta om allt det roliga som ska ske under den kommande dagen. Låt det ta lite tid och har ni förberett allt kvällen innan och ändå gått upp som vanligt, så har ni en hel del minuter tillgodo. Se stunden som ett mysigt morgonsamtal och låt det ingå i er nya morgonrutin.

4. När barnet väl kommit upp ur sin säng, så är det dags för de vanliga och ganska trista bestyren. Ta hänsyn till barnets ålder och var med och hjälp till om de behöver hjälp. Plocka fram frukostmaten till det redan dukade bordet, så kan barnet komma efter för att ni ska kunna sitta ner och äta gemensamt.

Efter frukosten skall det borstas tänder... och gör det gärna genom att stå på ett ben när ni borstar nedre delen av munnen. Byt till det andra benet när det är dags för övre käken. Detta tränar balansen hos barnet och kan kompletteras med att borsta tänderna med armarna i kors... Korslaterala övningar ger barn med välutvecklad hjärna!

5. Brist på aptit kan höra morgontröttheten till. Detta kan till stor del bero på att barnet har ätit mat för nära sänggåendet. Tänk på att låta det gå 2 timmar från middagen tills dess barnet somnar in. Frukostvägrare kan få i sig något litet, så som en smoothie eller fil med frukt. Skicka med en frukt som barnet kan äta när de kommit till dagis eller till skolan.