Bästa lagomtipsen
Det är viktigt att föregå med gott exempel och äta långsamt, äta LAGOM och med gott om grönsaker på tallriken.
Tänk på att litet barn äter tidigt på förskolan/skolan och därför behöver äta middag senast 17-18. Maten bör hinna smältas ordentligt innan barnen går och lägger sig och en bra regel är att inte äta något 2 timmar innan sänggåendet. Många barn kommer hem, är superhungriga och äter mackor som mellanmål. Ett par timmar senare fyller de på med makaroner och ketchup, gärna strax innan läggning. med ny energi i kroppen, en pågående matsmältning och sockerrus är det inte konstigt att barnen sover dåligt och blir hungriga snabbt.
En av de största anledningarna till att vi har problem med fetma i Sverige, är vårt stillasittande och inaktiva liv. Dator, tv, färdmedel och andra bekvämligheter gör förflyttning onödig eller inaktiv. Detta gör att vi har tappat en stor del av den naturliga rörelse som fanns i våra liv för bara ett par årtionden sedan. Egentligen är ekvationen enkel... Den energi som du tar in måste du också förbränna.
Zarah´s bästa tips!
- Variera er kost och försök hitta enkla rätter som ni kan "slänga ihop" när ni kommer hem sent.
- Motionera tillsammans genom en långpromenad på kvällskanten.
- Gör barnen delaktiga i matlagningen så äter de hellre och mer.
- Gör en gemensam matsedel där alla har sin "mat-dag". Som vuxen kan du styra råvarorna och göra bra varianter även av korv och makaroner.
- Lagom är bäst! Håll er till lördagsgodis och sätt gränser på intaget.
- Gör tallriksmodellen tillsammans innan maten. Det ökar förståelsen för vad en portion är och hur den bör de ut men är även ett roligt sätt att umgås.
- Tvinga inte barnen att äta utan be dem att smaka. Barn behöver ca; 10 gr på sig innan de vant sig vid en ny smak. Så ha tålamod!
- Låt barnen sluta äta när de är mätta och propagera inte för att de ska äta upp allt på tallriken. Det finns risk för att de överäter.
Vad är lagom?
Det kan man fråga sig och idag har vi tappat begreppet lagom. Muffins är lika stora som 8 av de jag åt när jag var liten.Våra stora tjusiga tallrikar får knappt plats i skåpen och godispåsarna är stora som kassar.
Bästa tipset...
...Ät på mindre tallrikar
... Tänk på att halva tallriken skall fyllas med både varma och kalla grönsaker
... Variera alla fantastiska färger
... Mät upp godis eller chips i en liten skål, så alla får sin egen lilla kvot. När den är slut så är den!
... Drick vatten till maten och mjölk till mellanmålen. Det ökar aptiten under måltiderna så barnen äter ordentligt med riktig mat.
... Begränsa läsk och godsaker till helgen.
... Undvik halvfabrikat och när ni äter snabbmat, så välj thaimat eller kinamat som inte är friterat.
... Ta med en nyttig massäck om ni vet att ni ska till ställen som inte har hälsosamma alternativ tex; stranden, Grönan, Skansen eller bilturen.
Text: Zarah Öberg