10 tips för minskad vardagsstrålning

Orolig för vardagsstrålningen? Strålning finns i det mesta vi har runt omkring oss och är svårt att undvika.

Vi på Pigga Barn ger dig våra 10 bästa tips för att minska elektromagnetisk strålning och strålning från microvågsugn, telefon och flertalet andra elektriska redskap.


1. Använd en stationär telefon som ej är kopplad till ett trådlöst system som avger strålning. Sladdlösa telefoner avger strålning både från luren och från sändaren som sitter kopplad till enheterna.


2. Prata aldrig med telefonluren mot huvudet och håll i telefonens nedersta del för att minska störningen för telefonens mottagare. När den får jobba hårdare frisätts även strålning, som i sin tur påverkar kroppen negativt. När du håller telefonluren direkt mot huvudet , så kan det skapa öronsusningar och tjut, liknande tinnitus. Ha inte telefonen i jeansfickan eller nära kroppen eftersom den kan påverka organ och fertilitet negativt.


3. Om du har en induktionshäll som avger magnetisk strålning så ställ alltid kastrullen eller stekpannan, så att de täcker hela det uppritade området. Den stora strålningen som hettar upp maten, sprids även utanför själva plattan och särskilt om du inte täcker den noga. 


4. Sitt inte för nära tv-apparaten och allra helst längre bort än 3 meter, för att undvika strålningen. Dra ut sladden när du inte tittar på den och stäng ej av tv:n på stand by.


5. Samma som ovan gäller datorn som avger strålning. Försök att sitta långt bort från datorn, ha den ej i dina knän när du skriver eftersom det påverkar kvinnans fertilitet och mannens spermier negativt. Undvik att titta på film med datorn när ansiktet eller på magen i sängen, eftersom det avger strålning rakt ner i kroppen. Stänk alltid av datorn när du inte använder den och använd mus så mycket du kan istället för att låta handen vila över strålningen.


6. Microvågsugnen påverkar de näringsämnen som finns i maten samt orsakar oxideringar som framkallar fria radikaler och cancerframkallande ämnen och ger försämrade funktioner i kroppens mitokondrier, som är detsamma som kroppens förbränning- och kraftcentrum (G Goldberg 2006).


7. Microvågsugnen påverkar även de röda blodkropparna kan klumpa sig vilket medför minskat syre till hjärnans celler (Tomson). När antioxidanterna i kroppen minskas så klumpas LDL ihop med radikalerna och kan fastna på insidan av pulsådern och sen i sin tur orsaka blodproppar (Hurtado).  


8. Undvik strålning så gott du kan i ditt dagliga liv genom att undvika onödig röntgen, onödiga telefonsamtal, transporter med energikrävande transpotmedel, användande av elektriska hjälpmedel eller vistelse nära en mobil- eller tv-mast eller liknande sändningsplatser.


9. Ha krav på din arbetsgivare så att du inte utsätts för ovan nämnda saker i onödan. Som en receptionist eller telefondförsäljare, så kan riskerna vara oerhört stora medan tex tandläkare redan uppmärksammar risken och lämnar rummet när du genomgår en röntgen som kan vara skadlig i för hög kontinuitet.


10. Om du utsätts för strålning eller har skadats av solstrålning, magnetsisk eller elektisk strålning, så kan du förbättra ditt motstånd med antioxidanter som motverkar de fria radikaler som uppkommer i huden, maten eller som påverkas genom oxideringar.

Läs mer om: Elektromagnetisk strålning