Var en förebild som dina barn kan räkna med!

Våra barn äter sig sjuka och rör sig allt mindre. Cirka 20 procent av alla barn i Sverige lider av kraftig övervikt. Det är vår skyldighet att sätta gränser och föregå med gott exempel.

Barnkostexperten Zarah Öberg hjäper dig föra in ditt barn på rätt spår.Så många som cirka 20 procent av alla barn i Sverige lider av kraftig övervikt. Det som tidigare varit en sällsynthet är idag ett faktum. Våra barn äter sig sjuka.

Alldeles för ofta möter jag barn som bär på en övervikt, är otympliga och har ett självförtroende som är sargat av känslan att inte orka eller inte passa in.

Som vuxen är det vår uppgift och vår skyldighet att föregå med gott exempel. Våra barn behöver tydliga gränser och ett sunt tänkande under sin uppväxt för att finna bra förutsättningar för det kommande livet.

Mat och godis får aldrig bli ett redskap för att belöna, trösta eller bestraffa. Vi kan uppmuntra och visa vår uppskattning på annat sätt och bör tona ner vårt fokus på socialt ätande. Sätt tydliga gränser för vad som är okej just i er familj och följ detta i alla lägen. Låt barnen vara delaktig i planering och aktiviteter som rör er familj. Var lyhörd inför ditt barn, men kom ihåg att du är den vuxna parten och att tjat inte ska påverka ett beslut eller en regel som tagits av dig.

Motivera ditt barn att röra på sig
En övervikt kan ha många orsaker. Det kan vara resultat av ett utanförskap eller ett socialt arv, men oftast handlar det om brist på motion och osund kost.

Vår alltmer stillasittande livsstil påverkar vår energibalans på ett ohälsosamt sätt. Försök finna en sport eller en aktivitet som ditt barn tycker om och klarar. En tung kropp kan kännas obekväm i många sporter och därmed påverka självförtroendet i negativ riktning.

Prova er fram. Försök också finna alternativ för hela familjen genom att hitta på saker tillsammans på helg och lov. Ta med barnen på kvällspromenader och prata genom vad som hänt under dagen. Motivera till en ökad vardagsmotion genom att använda trappor, gå promenader, städa och laga mat tillsammans. Glöm inte bort att lek ger en ypperlig vardags-motion både för dig och ditt barn.

Regelbunden fysisk aktivitet två till tre gånger i veckan till-sammans med en rörlig och aktiv livsstil kan göra underverk.

Små förändringar kan göra stora underverk
Portionera ut maten innan måltiden och begränsa stora energikällor. Tallriksmodellen är ett bra hjälp-medel men dagens stora tallrikar har försvårat bedömningen om vad som är "lagom". Välj en mindre tallrik i vardagen och använd de stora till festliga tillfällen. Tallriken bör vara rikligt fylld med grönsaker av den fiberrika varianten. Ett stort glas vatten eller mjölk är en bra måltidsdryck för ett växande barn.

Sprid ut dagens energi på 5-6 mål per dag, varav frukost, lunch och middag bör bestå av mer eller mindre lagad mat. Ha i tankarna att små barn ofta äter lunch tidigt och därför måste få hyfsat tidig middag. En enkel och bra riktlinje är att låta det gå 3-4 timmar mellan målen.

Låt ditt barn vara delaktig i familjens matplanering och inför inköpen. Låt alla få sin egen "matdag" där de kan påverka och önska mat men där du styr måltiden genom att tillaga den på ett hälsosamt sätt. Försök motivera ditt barn till att äta en ordentlig frukost och lagad varm mat till de resterande huvudmålen.

Viktigast av allt är att vara en god förebild och leva som du lär ut. Ditt barn ser upp till dig, kommer att följa ditt exempel och i de flesta fall anamma en hälsosam och aktiv livsstil.

Tips!

1/ Använd inte mat och godis som belöning eller bestraffning. Inte heller som tröst.
2/ Låt barnen vara med och planera maten.
3/ Ät regelbundet, 5-6 gånger per dag, med cirka 4 timmars mellanrum.
4/ Hitta motionsformer som ni kan göra tillsammans.
5/ Föregå med gott exempel. Barnen gör inte som du säger, utan som du gör.

Överviktiga barn riskerar att tidigt i livet drabbas av diabetes, astma, förhöjda blodfetter, hjärtkärl-problem, ledbesvär samt depression.

Som vuxna löper de ökad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom och cancer. Svår övervikt hos barn är speciellt farlig eftersom det kan leda till att hjärt-kärlsjukdomar och cancer utvecklas i förtid.

I USA finns studier som visar att barns övervikt står i direkt proportion till antalet timmar framför TV och dator.

Text: Zarah Öberg

Överviktsgränser för barn
5-åringar > BMI 17
10-åringar > BMI 20
15-åringar > BMI 23
Källa: Netdoktor