Thermosdags

Vi brukar säga ”det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder” och samma sak kan faktiskt relateras till dryck och mat. Med rätt utrustning och kläder, så har du roligt, håller dig varm och mätt. Termos betyder faktiskt temperaturbeständig och har funnit i snart 100 år.  Med åren har det tillverkats nya varianter, modeller och konstruktioner som både kan användas till varm, kall mat eller dryck.För att hålla värmen, så innehåller den dubbla väggar med ett vakuum emellan sig. Tidigare tillverkades dessa väggar av glas men efter viss erfarenhet av krossat glas, så har de flesta tillverkare bytt mot tåligare material så som stål.

Just ståltermosen är ypperlig på utflykten, med hänvisning till att den är enormt hållbar och mycket hygienisk. Nackdelen är att stål har lätt för att ta upp smak av termosens innehåll. Soppor, mjölkprodukter, barnmat och kaffe kan lätt bidra till en viss bismak och kräver en noggrann rengöring.

Tänk på att inte låta termosen stå med korken på, då den är tom och inte används. Gör istället så att korken får ligga bredvid eller endast lätt åtskruvad när termosen står i skåpet. Detta minskar risken för en unken lukt eller ökad bakterieodling utifall termosen inte är helt torr eller ren då den ställdes på sin plats.