Smakrik tillsatsfri barnmat

Barnets utvecklas sitt luktsinne redan under 30 graviditetsveckan.

Både lukt och smak överförs via bröstmjölken. 30-40 % av smakinlärningen kommer från medfödda preferenser, då aversionen mot bittra smaker är ett skydd mot saker som är giftiga medan söta smakerna förknippas med tillförsel av energi.Barn gillar inte syrligt och beskt men tycker om söta och salta smaker.

Kemoreceptorer finns i mun och näsa och stimuleras av kemiska smak och doftkomponenter. Vissa barn har det som kallas för neofobi, dvs är avvaktande mot okända ting medan vissa barn har det motsatta begreppet neofili, som innebär ett högt gillande inför okända ting.

Situations- och frekvensrelaterade faktorer är avgörande för matvanorna, då människan har vissa förutfattade meningar om vad som passar ihop. Ett exempel är korv och makaroner som anses passa tillsammans, medan kräm och fiskpinnar anses opassande.

Även sociala och psykologiska kopplinar är minst sagt avgörande eftersom en sund hemmamiljö är det viktigaste för att skapa hälsosamma, inlärda mönster.

Många studier visar att mammans val av råvaror och smaker är viktiga redan under graviditet och amning eftersom bröstmjölken ger olika smakkomponenter och näringsinnehåll. Med anledning av detta, så är det naturligt att ett barn som ammas, får en naturlig smakvariation och därmed är mer benägen inför att prova olika smaker.

Ren och KRAV-märkt mat ger mer näring, tillagning på låga temperaturer och tänk på att undvika att hetta upp och kyla ner maten om och om igen. Låt råvarorna tina i rumstemperatur, tillaga dem så kort tid som de är i behov av och undvik snabba, höga temperaturer som förstör livsmedlets enzymer, vitaminer och mineraler.
Tillsatser som sötningsmedel, socker, natruimglutamat, konserveringsmedel m.m. är minst sagt anmärkningsvärda, visar på flertalet mycket negativa hälsoaspekter och bör undvikas i så stor utsträckning som möjligt. Barnens outvecklade tarmsystem, njurar och lever klarar inte dessa tillsatser som påverkas och belastar. GMO (genmodifierade livsmedel) är har inte ens forskning som tyder på att det på något viss skulle vara ofarligt och ÄNDÅ så finns det i många livsmedel och råvaror.

Boosta dina barn genom att de grundstenar som de behöver till sina små kroppar genom att välja smak- och färgrik mat med bra, naturliga råvaror!