Slut på fikatvånget

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAlla kan unna sig en fika då och då... men tänk på att lagom är bäst!

En fräsch fruktsallad, en näve nötter eller en härlig smoothie kan vara fikastundens hälsosamma inslag!I vår svenska kultur ingår kontinuerliga fikapauser. Det är bra att äta kontinuerligt, ungefär var tredje timme för att hålla energin och blodsockret på en jämn nivå. Men min erfarenhet är att det fortfarande tillhör normaliteten att en typisk gemensam fikapaus ska innehålla kaffe och gärna fikabröd, inte mat som ger kroppen långvarigt bränsle. Vad händer då om vi gång på gång ställs inför erbjudandet att delta i denna gemensamma fikastund?

Att stanna upp och umgås ett tag är en mycket positiv ritual, men ingår det då att även bli bjuden på fikabröd med passande dryck tackas oftast även den delen artigt emot. Det liksom ingår i denna socialitet och finns det inget annat ätbart som erbjuds kan det kännas passivt, både underligt för en själv och nästan oartigt mot den som bjuder och resterande sällskap att delta helt tomhänt.

Fikapauser infaller gärna en lagom tid efter annan måltid på dagen, som exempelvis vid tretiden, vilket gör ett nytt matintag helt naturligt. Men vad händer när kroppen fylls på med enbart socker? Efter en stund stiger energin i kroppen och är i topp under eller strax efter fikat, för att sedan snabbt dala och ha blodsockerkurvan bokstavligt talat nere i tårna. Det är inte för inte som en hel arbetsgrupp kan ha koncentrationssvårigheter och sitta och nicka till av trötthet på en föreläsning eller ett möte en stund efter fikat. Då kanske det känns lagom för ett nytt sockerintag för att få upp energin igen? Blodsockret har plötsligt hamnat i en jojo-bana där humöret, energin och välmåendet lätt svänger drastiskt.

Det problematiska i detta återkommande scenario är att jag ofta upplever att många människor egentligen inte vill ha fikabröd; antingen av ren hälsomedvetenhet, att det inte faller dem i smak eller att de inte unnar sig själva fikabröd egentligen!? Har du någonsin tänkt tanken att ”…jag ska egentligen inte ta en bulle...” och plötsligt står du där med bullen i handen och mumsar? Du kanske även får lite ågrän efteråt med tanken att ”det var väl onödigt, men om jag ändå har brutit det idag kan jag lika bra fortsätta…tar nya tag imorrn…eller på måndag!”

Ät därför inte fikabröd på ren rutin eller tvång. Träffas för all del och njut och umgås i nuet med dina medmänniskor. Våga unna dig själv en god kanelbulle ibland, eller vad som faller dig i smak, om du är sugen och känner för det. Ät då av bullen och njut ordentligt, för att med samma beslutsamhet kunna välja att avstå av egen vilja en annan gång. Och när du själv får möjlighet att påverka ett fikainköp, se då gärna till att det finns alternativ till socker även för dem som känner för ett litet matintag. Men det viktigaste av allt, släpp allt fokus från fikatvånget och se till att njut av ditt sällskap!

Josefine Lindqvist