Så adventsbakar du bättre!!!

Nu, kära vänner, är den härliga adventstiden här och snart ska pepparkakor och lussebullar förgylla våra fikastunder. De är ett bekanta inslag, välkomnade med stora famnen men kanske inte det bästa alternativet för dig som vill leva lite hälsosammare.  

Vi på Pigga Barn har tagit fram bra,
hälsosam (-mare) alternativ som är minst lika goda!



Hälsosammare Lussebullar
1,7 l vetemjöl
(Byt hälften av mjölet mot rågsiktsmjöl, bovetemjöl eller glutenfri mjölblandning)
1/2 l havremjölk
250 g kesella
1/2 hg jäst
1 1/2 dl finhackade russin
1/2  tsk salt
1 ägg
3 pkt saffran
1 dl rapsolja
Russin till garnering
 
Torka saffran i svag ugnsvärme. Rör ut jästen i degbunken i lite av den kalla havremjölken. Tillsätt det lätt vispade ägget och kesellan. Värm rapsoljan i en kastrull. Häll på resten av havremjölken och ljumma degspadet. Häll det i degbunken. Tillsätt till saffan, hackade russin, största delen av mjölet och saltet. Arbeta degen så den blir slät, blank, smidig och släpper bunken. Skrapa ner degen från kanterna. Strö över lite mjöl. Lägg på en bakduk och ställ degen att jäsa på varmt, dragfritt ställe.

Arbeta degen på nytt. Baka ut den till flätor, kranar eller kusar. Lägg dem på bakplåtspapper eller smorda plåtar att jäsa. Pensla med ägg. Garnera med russin

Grädda :
Kusar i 250 gr ugn omkring 10 minuter.
Flätor och kransar i 225 gr ugn omkring 20 minuter.
Bäst saffran finns att köpa på apoteket. Övrigt saffran är ofta utblandad med färgämnen mm.

Kanongoda bovetepepparkakor
1 ¼ dl rapsolja
¾ - 1 dl råsocker (strösocker)
2 ägg
3 dl bovetemjöl + till utbakningen
1 dl sojamjöl
1 tsk bakpulver
1,5 msk mald kanel
1,5 msk mald ingefära
¾ msk malda nejlikor
¾ msk malda pomeransskal

Arbeta degen ordentligt och tänk på att oljan kan separera om du arbetar för länge. Låt degen vila i 3-5 timmar i kylen och arbeta ut på bakbord. Kavla ut degen tunt. Grädda tills kakorna fått en ljummen brun färg och/eller känns hårda.

Du hittar laktos- och glutenfria alternativ på: Receptkoll