Pigga Barn´s sömnskola för både stora och små

Sömn är oerhört viktigt eftersom det är under våra sömntimmar som kroppen reparerar sig, hjärnan rensar sig och vi får den återhämtning som vi behöver. Många har problem med sömnen eftersom de stressar, är oroliga och glömmer bort att ta hand om sig själva. Här hittar du 10 steg till bättre sömn och en piggare tillvaro för både stora och små.1. När ni inreder ert boende så tänk på att sovrummet endast bör vara avsett för sömn, och helst inte för tv-tittande, surfande eller andra saker som inte förknippas med sömnen. Barnen kan gärna ha ett lekrum som är utöber sovrummet om ni har plats.

2. Ät senast 2 timmar innan ni ska sova, för att undvika att matsmältningen är igång och gör det mindre lätt att somna. Om ni äter närmare än 2 timmar, så försök med att välja en smoothies istället för mat som kräver matsmältning. Sen kvällsträning kan nyttjas maximalt genom att det största intaget ligger innan träningen och att ni istället äter ett lite enklare mål efter träningen.   

3. Inred sovrummet i varma färger som barnen gillar och trivs med. Färger som terracotta och mossgrönt lugnar kroppen, minskar pulsen och ger lugnare sömn. Välj en lampa med dovt ljus eller dimmer, ha ordning och reda och gärna ett vattenglas vid sängen utifall att de blir törstiga.

4. Dra ner temperaturen i rummet och ha den hellre lite svalare än för varmt. Den lite kyliga luften gör att barnen somnar lättare och sover utan att vakna. 

5. Om de har mindre lätt med insomningen, så kan det vara lämpligt att lyssna till en cd-skiva med mediation, mental träning eller avslappning. Köp en skiva med harmonisk musik och öva tillsammans på att slappna av och njuta av lugnet. Läs en bok eller lyssna till en ljudbok.

6. Drick gärna en kopp té innan sänggåendet. För vuxna kan kamomillté verka avslappnade och roten från Vänderot kan inhandlas i tablettform i hälsokosten och humlekottar kan läggas i örngottet. För barn, så räcker lite kamomillté för att hjälpa tröttheten på traven.

7. Se till att ha gjort alla saker du behöver innan du går och lägger dig. Om du har mycket att tänka på, så kan det vara bra att skriva ner det på en lapp, så slipper du oroa dig för nästkommande dag. Ha gärna ett block vid sängen om du är orolig och kommer på saker som du vill komma ïhåg.

8. Gå genom dagen tillsammans med barnet, så att ni rensar tankarna till nästa dags strapatser.

9. Öva er på att tänka positiva tankar innan ni somnar. Tänk på att de tankar som ni tänker strax innan sömnen, är de tankar som dominerar under hela sömnen. Glada tankar ger lösningsfokuserade drömmar, då hjärnan löser mycket saker när under sömnen. Ställ gärna frågor till er själva innan ni somnar, så att ni låter det undermedvetna jobba för rätt saker under natten. 

10. Ett varmt bad gör gott för både kropp och själ och ger lugn, värme och sömnighet. Låt barnen leka i badkaret eller duschen, så är de lagom trötta när det är dags för sängen.