Matlagning för barn

Det är viktigt att hantera maten rätt för att undvika skadliga bakterier.

Små barn är mycket känsligare för bakterier än vi vuxna, eftersom de inte har hunnit utveckla sitt immunförsvar.


Tänk på följande:

• Tvätta alltid händerna innan du tillagar mat till ditt barn.
• Var noga med att diska redskapen (eller använda olika redskap) vid hantering av olika livsmedel som kött och grönsaker och mellan hantering av råa och tillagade livsmedel.
• Använd olika skärbrädor för kött respektive grönsaker och bröd. Detta är särskild viktigt när du använder kyckling i maten.
• Tvätta händerna efter du har hanterat råa ingredienser.
• Det är viktigt att kött, fisk och kyckling är väl tillagade. Om köttsaften är klar och genomskinlig är köttet genomstekt. Fisken är klar när benen lätt släpper från fiskköttet.
• Om du använder köttfärs ska den vara nymald. Frys köttfärsen om du inte ska använda den samma dag.
• Skölj grönsaker noggrant.

Det är ofta praktiskt att laga större mängder mat på en och samma gång och sen frysa in i den portioner. Det spar både tid och pengar. Mat som ska sparas kan kylas ned snabbt i ett vattenbad. Om maten får stå framme i rumstemperatur stortrivs bakterier. Spara aldrig mat som barnet redan ätit av och stoppa aldrig en sked som barnet eller du har haft i munnen i den mat som ska sparas.

Om du långsamt tinar upp mat i kylen så bevaras både smak- och näringsämnen. Hetta upp maten ordentligt och rör om då och då så att allt blir genomvarmt. Låt sen maten svalna lite så att barnet inte bränner sig.

Källa: Livsmedelsverket