Måla dig lugn!

Använd er gemensamma familjetid till att stressa ner, samla lugn, utveckla fantasi och sinnen.

Tejpa, måla, rita, skapa och låt era ideer och tankar flöda fritt. Rama in era kreationer till fina tavlor och låt barnen få pryda väggarna med sina egna konstverk.1. Tejpa fast ett papper på golvet med papperstejp runt om hela arket. Ta sedan en plastmugg och häll en eller flera flytande färger där i men blanda dem inte. Därefter tas ett snöre på ca ½-1 meter som sakta ringlas ner i färgen. Håll hela tiden kvar i ena änden på snöret, lyft försiktigt upp det och lägg, dra, ringla eller droppa det ner på pappret. Ta ett nytt snöre och gör om samma sak tills tavlan känns klar! Dra försiktigt bort tejpen och ni får som en omålad passepartout runt om. Voila, modern konst!

2. Måla med en kula kan man göra på flera sätt. Antingen gör man som ovan att man tejpar fast ett papper på golvet (skydda golvet innan om man inte vill att det ska komma färg på). Alternativ två är att lägga pappret på en bricka med kanter. Doppa en spelkula i flytande färg och rulla den nu över pappret! Använder man en bricka så vickar man den fram och tillbaka och låter kulan fara runt över pappret. Fortsätt med samma eller olika färger tills ni blir nöjda. Moderna konst nr 2!

3. Nästa tavla kan varieras på flera sätt! Dutta färg på ett papper genom att använda olika material som doppats i färg. Det kan vara en ihopknögglad plastpåse, en bit folie eller kanske lite tyg. Det blir varierande mönster med olika material. Vill man kan man när man duttat klart måla ett motiv med pensel på det färgade underlaget när det har torkat.

4. Det är faktiskt oftast lättare att börja måla på ett papper som inte är vitt utan redan täckt helt eller delvis med färg! Genom att titta på färgen associerar man ofta till något som passar som motiv till. Använd flytande färg och välj ut två färger, tex blått och rött. Börja med att måla pappret högst upp med den ena färgen. Bland i lite av den andra och fortsätt måla nedåt på pappret. Allt eftersom blandar man i mer och mer av den andra färgen till man kommer längst ned på pappret. Se vad ni associerar till, kanske en solnedgång över vattnet?! Ta en pensel och måla ett motiv som hör till underlaget.

5. Ta ett papper och måla rikligt med färg i mitten på pappret! Var riktigt generös med färg! Häll, droppa eller dutta på färgrika ”pölar” i varierande storlekar och former. Ta därefter ytterligare ett papper och lägg ovanpå det andra. Tryck ihop de två arken och dra ev. med fingret eller hela handen över färgen. Skilj papprena åt och du har nu två färggranna motiv. Låt torka. Vad ser du nu för figurer i de mönster som blev? Lyft fram konturerna med en svart tuschpenna eller en tunn pensel med svart färg.