Lyd våra visdomsord

”Ät frukost som en kung, lunch som en prins och kvällsmat som en tiggare!!!

Vi på Pigga Barn vill inspirera er till att ALLTID äta väcka kroppen på det mest fantastiska sätt... att äta frukost och fylla på med energi.

Här får du våra bästa frukosttips och ett par härliga recept för både morgonpigga och supertrötta kroppar!Morgonstund har guld i mun!

Frukost benämns ofta som dagens viktigaste mål och faktum är att en näringsrik start på dagen bidrar till mer ork under den stundande dagen. Varje gång jag vistas tillsammans med andra människor så förbluffas jag över att de flesta både äter näringsfattigt eller energirikt.

För ett par veckor sedan var jag och mina kollegor var på Baby & Barn-mässan och vi försökte inspirera så mycket vi kunde till att ge människor inspiration till att äta en bra frukost. Vi gjorde fruktsallad, keso- och kalkonfyllningar till grovt bröd och fil med fröbladningar.  fficeffice" />

Många upplever att det är jobbigt att äta frukost och i de flesta fall går det att undvika genom att äta middagen lite tidigare på kvällen. Sena middagar med söta såser eller desserter ger en orolig sömn både för stora och små.  Tillsammans med lägre sockerhalt i maten bidrar detta till ett stabilt blodsocker som stimulerar hungern på morgonen och minskar morgontrötthet och illamående.

Väck dina småttingar till en underbar dag och använd mina tips för frukostinspiration!!!

Zarah´s frukosttips

- Gröt är en fantastiskt start på dagen och tar bara 3 minuter att tillaga i micron. Servera tillsammans med färska eller tinade bär. Tänk på att barn under 2 år har en hög genomsläpplighet i sina tarmar och skall undvika fiberrika alternativ som fiberhavregryn.
- Koka ett ägg eller två till alla i familjen eller gör en enkel omelett på 2 ägg, 1 msk mjölk, 80 g hackad kalkon och färska eller torkade örter.
- Om du är laktosintolerant, så kan du använda dig av Valio´s breda serie med låglaktosalternativ.
- Flingdjungeln är stor och snårig. Välj märkena Frebaco och Axa, som är kända för sina näringsriktiga produkter och sitt engagemang i Sveriges hälsa.
- Mjölk bör rekommenderas till mellanmål och inte till lunchen. Orsaken till detta är att barn kan bli mätta för snabbt när de dricker mjölk till sin mat.
- Bjud in barnen i köket och gör dem delaktiga i matlagningen!!!

Zarah´s barnvänliga frukostrecept

Frukostsmoothie

2 dl naturell yoghurt
1 dl apelsinjuice
2 msk linfrö
½ Banan
1 dl papaya
½ pressad lime
½ dl ananas
Kanel
Kardemumma

Blanda alla ingredienser och mixa med en stavmixer i ca: 3 minuter.

höstig frukostsallad

1 dl jordgubbar
1 mango
2 äpplen
½ honungsmelon
1 päron
1 banan
2 dl keso
½ dl cashewnötter
Kanel

Skär frukterna och lägg i en skål. Toppa med keso, nötter och lite kanel.

Visdomsordet

”Ät frukost som en kung, lunch som en prins och kvällsmat som en tiggare!!! (Visdomsord från min kollega Josefine Jäger)”

Text: Zarah Öberg