Lär dig bollsporta!

Gillar du inte gympa, jogga eller simma? Bollsporter är fantastiskt roligt och passar de flesta... både stora och små!

Har du provat Lacrosse, bordtennis eller basket? Gör din egen plan på parkeringen, använd köksbordet som bordpingis eller lär dig jonglera med små tennisbollar!

Här hittar du 10 bästa bolltipsen!1. Fotboll är kanske den bollsport man först kommer att tänka på och kan spelas både ute och inne. Det är en lagsport som är riktigt bra för konditionen! Dessutom passar det många eftersom man i laget behöver spelare som är bra på olika saker; springa fort, dribbla, passa varandra och eller skjuta på mål.

2. Handboll är också en lagsport som går ut på att få in mål i motståndarnas lag. Oftast spelas handboll inomhus. Precis som det låter används här inte fötterna utan händer, armar, huvud och kroppen över knäet är det enda som får röra bollen. Handboll är utmärkt för konditionen, koordinationen, och ger starka armar!

3. Basket, en annan sport som också handlar om att kasta. Fast denna gång högt och ner i en korg som vaktas av motståndarlaget. Basket kan spelas både inomhus och utomhus och det gäller att studsa bollen eller passa den inom laget medan man tar sig fram på planen. Basket tränar bl.a. upp smidighet, snabbhet, teknik och träffsäkerhet.

4. Volleyboll eller beachvolleyboll som det heter om det spelas utomhus på stranden är en lagsport på en plan som delas av med ett nät. Genom lätta eller hårda slag med fingertopparna slås bollen över och det gäller att få motståndarna att missa bollen så den landar på golvet eller marken. Volleyboll ger träffsäkerhet, övar på samarbete och bygger upp styrka i både armar och ben.

5. Innebandy spelas med klubba och som det låter på en plan inomhus. Bollen dribblas medan man springer eller passas mellan spelarna för att få bra skottläge till att göra mål. Med innebandy tränas kondition och kvickhet. Också tekniskt är det en utvecklande idrott och lagsamarbete är också något som övas upp.

6. Bandy heter det kort och gott när man spelar med klubba och boll på is iförd skridskor. Både balans och mod tränas i tvära svängningar, nära kamper om bollen och höga farter för att passa lagkamrater eller skjuta mot mål. Konditionskrävande och en utmaning för både styrka och träffsäkerhet.

7. Tennis är inte en lagsport men går att spela dubbelt två mot två. Spelarna står på varsin planhalva om det uppspända nätet och ska med sin racket slå på tennisbollen. Det ser lätt ut men är riktigt tungt! Det krävs styrka, snabbhet och man över verkligen upp sin koordinationsförmåga.

8. Bordtennis är som tennis fast istället för en planhalva spelas det på ett bord med mycket mindre racketar. Fort går det så det är absolut en sport för att öva upp snabbhet, smidighet, teknik och kondition.

9. Squash, en något mer ovanlig bollsport som även denna spelas med en racket. Två spelare möter varandra på en spelplan med fyra väggar som bollen slås mot. Tempot är mycket högt så här ges en bra kondition och mycket motion på kort tid.

10. Lacrosse är inte heller den allra vanligaste sporten här i Sverige men utökas hela tiden med flera ungdomslag. Lacrosse spelas med en gummiboll och en sorts klubba som har en triangulär håv i ena änden. Det är en något tuffare sport med tacklingar och ger t.ex. styrka, snabbhet och träffsäkerhet.

Text: Cecilia Ohlsson