Krama dina små

Har du tänkt på vad en kram kan betyda för ditt barn… och för dig själv och dina nära?

Kramar är inte bara mysiga, värmande och glädjande. De berör och påverkar oss fysiskt såväl som psykiskt.  När du ger någon en kram, så frigörs det fantastiska må-bra-hormon oxytocin i kroppen. Det är därför ¨du känner dig lugn, avspänd och harmonisk när du kramar någon du tycker om.Kramar förmedlar kärlek och trygghet till våra barn och kan inge tröst för både stora och små. Omsluten av trygga armar skapas en stark tillit till sin närhet, till att ha någon att vända sig till när det behövs. Kramar bygger upp våra relationer och hjälper oss att lära känna varandra. Den är en bekräftelse på att ”jag finns och jag duger”.

I en vänlig kram vilar mycket kärlek och att känsla av att känna sig älskad... vilket är en förutsättning för att bygga upp självförtroende och självkänsla. Med den ömma bekräftelse som ligger i en öppen famn ger du dina barn möjligheten till en positiv känslomässig utveckling.

Du lär barnen att möta sina känslor och hur man gör för att visa glädje, kärlek, ilska och sorg. Kramar sänker ditt blodtryck, ökar din läkningsförmåga, förbättrar din stresshantering och minskar känslan av aggressivitet.

Både du och ditt barn mår bra av närheten till varandra, ni stärker er relation samtidigt som era kroppar fullständigt överöses med fysiska och psykiska fördelar. Låt kramar och beröring blir en naturlig del i er vardag. Håll barnet i din famn eller lägg en hand på barnets axel när du pratar med honom/henne.

Glöm inte att även stora barn behöver en kram!