Idag ska min dag bli en bra dag!

 Alla människor har vi våra bra och dåliga dagar. Men har du någonsin tänkt på vem det är som definierar för dig att idag är en bra respektive dålig dag?

En typiskt dålig dag kanske du har vaknat senare än vanligt, gärna så sent att du måste stressa på morgonen eller till och med komma för sent till en viktig lektion eller ett möte.


Medan du känner hur du lubbar till tunnelbanan, bussen eller tåget för att sedan upptäcka att idag, just precis denna dag är den annars ack så försenade allmänna kollektivtrafiken banne mig exakt i tid så du missar den precis! Eller då du känner hur du pressar de andra bilarna i rumpan för att hetsa trafiken en liten bit framåt för att sedan oundvikligt se trafikljus efter trafikljus slå om till rött på väg till jobbet. Eller kanske cyklar till skolan eller jobbet för att efter en kort bit upptäcka att ena hjulet har en kraftig pyspunka, just idag!

Det kan vara en sådan morgon som du liksom omedvetet bestämmer och säger till dig själv att idag är det inte min dag! En dag där du sedan nästan suger åt dig allt som kan påvisa att denna tes är sann…kanske en alldeles för lång kö som du absolut inte har tid med idag, eller varför inte en mycket otrevligt kassör eller ett butiksbiträde som knappt tilltalar dig eller ger dig den adekvata hjälpen du bör få som kund, en person som skriker ut hela sitt liv i en mobiltelefon på tåget hem eller en ootroligt långsam bilist i trafiken som kör framför dig…ja som sagt listan kan göras lång och fortsätta in i hemmet, och där gärna spridas till en allmän osämja.


 På samma sätt fast i motsatt riktning kan en bra dag se ut. En dag där du nästan känner dig oslagbar, där alla dessa händelser som en dålig dag skulle reta gallfeber på dig liksom rinner av dig. Du kanske sätter dig ned i lugn och ro och väntar på din tur i kön, tänker att kassören eller biträdet säkerligen har en anledning till sitt beteende och frågar förstående en gång till om hjälp eller tänker att bilisten framför säkert inte har en tid att passa.


Det tragikomiska i det hela är att det oftast är samma alldagliga situationer som utlöser olika
affekter hos dig beroende på din nuvarande sinnesstämning. Svaret på den till synes banala frågan som jag inledde med är: DU själv! Det är alltså Du som definierar om idag är en bra eller en dålig dag, med andra ord är det Du som bestämmer och har makten över din upplevelse av Din egen dag. Visst låter det härligt? Eller åtminstone skönt att veta att du inte måste styras av all yttre påverkan. Eller känns det kanske enklare att bara låtas bli styrd av allt som händer runt omkring dig. Men är det ändå inte härligare att känna sig glad och oslagbar idag än som ett ilsket bi med kort stubin?


 Ja, låt oss nu radera alla dåliga dagar ur almanackan och varje dag tänka att Idag ska min dag bli en Bra dag!

Text: Josefine Lindqvist