Hoppa över fullkorn hos de minsta barnen!

Hälsoexpert Zarah Öberg höjer ett varnande finger när det gäller det populära fullkornet.
- Fullkorn är inte alls bra för de allra minsta barnen, menar kostexperten Zarah Öberg.Varför ska inte små barn äta fullkorn?
Små barn har ett outvecklat tarmssytem som fungerar på samma sätt som när vi vuxna har magsjuka... dvs; tarmarna har en hög genomsläpplighet, vilket innebär att maten passerar snabbt genom kroppen. När vi är magsjuka rekommenderas vi lättsmält mat såsom ris, kost fisk och kokade grönsaker för att vara skonsamma mot mage och tarm. Samma sak sker när barn äter fullkorn, dvs; kroppen hinner inte bryta ner fullkornet och det kan i sin tur orsaka att de får skador från det snabbpasserande fullkornet. Resultatet blir magont och diareér! 


Tänk även på att små barn behöver mycket näring och energi i den lilla mat som de äter under sin dag. Fibrer och fullkorn har som egenskap att mätta snabbt och kan därmed innebära att barnen äter för lite.
 
Hur gamla ska barnen vara när de kan äta det?
Undvik fullkornsprodukter till barn under 2 år och reglera intaget för de större barnen. Tex; servera hälften "vanlig" pasta och hälften fullkornspasta till barn mellan 2-10 år. Det är viktigt att tänka på att sockerrika produkter alltid bör uteslutas eftersom ett fullkornsfattigt livsmedel inte är detsamma som ett sockerrikt alternativ.   


Fibrer från frukt, grönsaker, gryn och finmalda mjölsorter är ingen fara. Även välling som är finmald är okej.


Men om övriga familjen behöver fullkorn, ska man då laga olika mat till stor och små?
Ja, det är min rekommendation och JAG VET att många föräldrar surnar till inför det. Gör det enkelt och laga fullkornspasta i en kastrull och "vanlig" pasta i en annan. Köp ett osötat bröd som inte är så grovt, så mår alla bra av att äta det. Boosta familjen med fibrer från grönsaker och frukt och håll kosten i schack med det! OM ni tillagar mat som är fullkorn i och ser att era barn mår toppen, så är det helt fantastiskt... men tillsätt gärna 1 msk extra fett i maten så att det blir mer följdsam och minskar skaderisken för tarmen.


Hur vet man om ens barn äter för mycket fullkorn?
Har ditt barn ont i magen och upplevs som svullen i magens nedre del? Väljer ni grova bröd eller fullkornspasta? Hoppa över det tills barnen är fyllda 2 år. Även förskola och skola bör anpassa menyerna, så att mindre barn har en annan kost än de lite äldre. Detta är väsentligt även med hänsyn till att små barn behöver tillskott av extra energi i maten. 

Publicerat: Allt om barn v.46 - 2007