Frågor och svar

Här hittar du de frågor och svar som är vanligast. Kanske undrar du över fullkornsprodukter, magproblem, allergier eller näringsriktig mat för ditt lilla barn.


Om du inte hittar svar på din fråga, så är du välkommen att ställa din fråga i vår kostnadsfria kostrådgivning.



Fullkorn för barn

Fråga:

Du nämnde på Malou att barn inte bör äta fullkorn. Vi är många som känner oss vilsna i Gi-snurran och vill gärna be dig om hjälp med att reda ut vad som gäller.

Svar:

Små barn under 2 år har outvecklade tarmar med en hög genomsläpplighet. Detta innebär att det blir samma funktion som när vi vuxna drabbas av magsjuka. Dvs; att maten går väldigt snabbt genom kroppen. Som du säkert känner till rekommenderas inte fullkorn och grova produkter under detta tillstånd. Anledningen till det är att grov struktur kan skada tarmväggarna när den passerar snabbt genom tarmen. Många barn som har ont i magen, mår illa eller har svårt att äta kan må bättre om de undviker fullkornsprodukter.

För barn mellan 2-10 år så kan fullkorn presenteras i lagom dos. Dvs: Exempel: 1/2 vanlig pasta och 1/2 fullkornspasta. Små barn behöver 4 gr mer energi och näring än vuxna och det innebär att deras måltider måste vara mycket täta i deras energi- och näringssammansättning. Barn som äter flr mycket fullkorn blir mätta för snabbt och hinner inte få i sig tillräckligt med energi och näring.

Kryddstark mat

Fråga:

Jag och min sambo är mycket förtjusta i thaimat och indisk mat men det har inte blivit så mycket sånt sen vi fick barn. Desto mer har det blivit av falukorv och pannkakor. Vår dotter är drygt ett år nu och jag undrar från vilken ålder barn kan börja äta lite mer kryddstarkt. Mat med chili med andra ord.

Svar:

Jag tycker att du ska vara försiktig med kryddorna i början, men succesivt öka mängden i maten. Barn kan lära sig att äta det mesta, och vi bör som förläldrar inte vara rädda för att krydda maten. Det är bra om barnen lär sig att äta er kost redan tidigt. Det är då lättare för er i framtiden.

Viktuppgång

Fråga:

Det handlar om min lilla pojke, han är 8 månader,och bara 7,420 kg i vikten. Jag är oroligt för honom trots att han är helt friskt, men jag behöver hjälp ändå, vad kan jag göra för att han gå upp i vikt.

Svar:

Jag förstår din oro och det är bra att du uppmärksammar detta redan i ett tidigt skede. Ditt barn behöver energi för att följa tillväxtkurvan, och kanske är den energin som han får idag inte tillräcklig. Det tips som jag kan ge dig är att du försöker att göra maten väldigt energität genom att fylla den med proteiner och fetter. Använd oljor som är vegatabiliska för att inte öka hans intag av mättat fett. Exempel på detta kan vara att du ökar oljemängden när du tillagar maten, att du gör hans såser fetare och ger honom vanliga produkter... (inte light)
Du bör inte öka hans intag av socker och söta produkter, utan istället fokusera på de energikällor som ökar fettmassan.

Komjölksallergi

Fråga:

Vår son (drygt 8 månader) tål inte komjölksproteinet. Jag ammar honom fortfarande, men funderar på att trappa ner. Jag undrar hur mycket kalcium en liten gosse i hans ålder behöver nu (6-12 mån) och ändrar det sedan när han blir över 1 år? Han gillar inte Nutramigen som erbjuds som ersättning för de som inte tål komjölk, så jag måste klämma i honom kalcium på annat sätt. Sinlacgröt äter han.

Svar:

Det rekommenderade kalciumintaget för barn ½-1 år är 540 mg/dag. Efter 1 års ålder så är det rekommenderade intaget 600 mg/dag. Försök att amma honom ytterligare ett tag, eftersom han får viss del av sitt kalciumintag den vägen. För framtiden kan det vara bra att veta att havremjölk och sojamjölk innehåller lika mycket kalcium som vanlig mjölk.

Förändrade sovvanor

Fråga:

Jag vill ha tips på hus man löser övergången från spjälsäng till "vanlig" säng. Min son är 2 år och har eget rum. Han har aldrig klättrat ur sin spjälsäng och alltid sovit bra i den och somnat snabbt.

Svar:

Jag tror inte att du behöver känna oro inför ett byte av sovplats. Försök att på ett lugnt och pedagogiskt sätt föklara att stora killar sover i en vanlig säng. De första nätterna kan ni lägga något mjukt bredvid sängen, om han skulle glömma bort att det inte finns skydd som hindrar mot att falla ner på golvet. De flesta barnsängarna har en list längs sidan, som gör att barnet inte trillar ur sängen när det sover. Sängarna är låga för att barnet själv ska ha möjlighet att gå i och ur sängen. Om han känner sig otrygg, så låt dörren till hans rum stå öppen. Var lyhörd om ni hör honom vakna till och tänk på att ett gossedjur eller en stor mjuk kudde kan hjälpa!

Smakprov för små barn

Fråga:

Har en son på snart 9 månader och vill du börja laga egen mat till honom. Vad ska man tänka på? Tips på måltider? Var hittar jag info?

Svar:

Du hittar bra information på livsmedelsverkets hemsida (slv.se) och kan där finna vilken näring du ör fylla maten med. Du kan förövrigt ge honom samma mat som ni äter, men mosad med mindre salt och mer fett (motsvarande 1 tsk extra/måltid). Basera maten på de saker som är lätta att mosa och som är fyllda med näring. Ett litet barn behöver en näringstät kost med mycket vitaminer och mineraler. Du måste se till att det inte är stora bitar i maten, att det inte är för varmt eller för starkt. Använd dig gärna av barnmatsburkar som är ett bra alternativ av sammansatta och närigsriktiga måltider för ett litet barn.

Vatten till små barn

Fråga:

Jag undrar om jag skall ge vatten till min 3,5 veckors baby. Det är ju så varmt. Jag ammar och ger tillägg. Han får aldrig nog utan vill äta ibland 1-1,5 tim.

Svar:

Man brukar inte ge spädbarn extra vatten. Men när det är så varmt som det är nu, så är det ändå ett bra tillskott. Använd en nappflaska och se till att vattnet är ljummet (ta kallt vatten som du värmer lite - inte ljummet vatten från kranen). Det är viktigt att det inte är för kallt eller för varmt. Man kan gärna koka vattnet innan men idag har vi ett bra vatten i Sverige och det skall därför inte vara nödvändigt.

Varm mat till bebisar

Fråga:

Jag undrar om du har några tips på hur vi ska få i vår lille son varm mat? Han är 7 månader nu och vi har försökt med smakportioner ett bra tag men han vill inte ha sk. "middagsmat". Det enda han äter IBLAND är gröt och fruktpuréer. Ska säga det att han alltid varit svår att få i mat och inte heller har jag kunnat amma honom. Han är liten och följer den understa tillväxtkurvan så han behöver all näring han kan få. Det känns som om vi provat alla sorters burkmat som finns och även hemlagat.... Hur ska vi få honom att vilja äta iallafall en liten portion?? Tacksam för tips.

Svar:

Ni kan börja med att blanda fruktpureér med den vanliga middagsmaten. Det ökar sötman i maten och ger en smak som tilltalar barnens smaklökar mer. Var noggrann med att fylla dagens måltider med näringsriktig mat. När intaget är litet så är risken stor för det inte blir tillräckligt med vitaminer och mineraler i maten. Ge er son AD-vitamin och tillsätt 1 tsk extra fett i maten.

Övervikt hos barn

Fråga:

Har en 11-årig som som är 1.70 lång och väger 62kg. Han är en aktiv kille som spelar hockey, basket och fotboll. Han tycker också om att leka med sina kompisar i skogen och att spela dataspel vilket han får göra under helgerna i mån av tid. Vid en hälsokontroll i skolan fick jag beskedet att min son är kraftigt överviktig och borde sättas på diet. Fick även besked om att man kunde skicka remiss till någon form av hälsoskola så att problemet kunde motas i grind så snabbt som möjligt. Jag kan hålla med om att han inte är mager men tycker samtidigt att han är så pass aktiv och duktig på att äta riktigt att jag är rädd för att det hela kan slå bakut. Han är en av de få barn jag känner som älskar fisk och grönsaker i alla dess former, äter endast godis/läsk/snacks vid ett fåtal tillfällen per år. Hur ska jag göra?

Svar:

Det är svårt att utgå från vikten eftersom den inte anger VAD din sons vikt består av. Han är väldigt aktiv och kan därför ha mycket muskler på kroppen som väger. Många barn växer in i sin vikt och längd i puberteten. Vill du trots detta påverka hans vikt så tänk på att ge honom
lite mindre godis, läsk och sötsaker och minska hans portionsstorlekar.

Fråga:

Hej,min dotter är snart 7 månader och vi har väldigt svart att få henne att äta annat än bröstmjölk. Vi kan få i henne lite mosad banan och ett smörgasrån, allt annat kan hon smaka en eller 2 skedar av men sedan kniper hon igen munnen. Vi började med smakportioner när hon var ca 4,5 månader och de första 2 veckorna åt hon vad vi gav henne, men sen slutade hon och sedan dess har det varit som jag beskriver ovan. Har provat blanda mosad banan med banangröt men det går inte. Hon vill heller inte dricka ur flaska, vi försöker med välling varje kväll och hon dricker några milliliter, men sen slutar hon.
Det börjar bli väldigt jobbigt eftersom hon vaknar varannan timme på nätterna och vill amma. Hon har också börjat ha vakenperioder på nätterna, hon är vaken 1,5 - 2,5 h mitt i natten varje natt. Hon är oftast glad och ligger och leker i sin säng och ammar lite emellanåt. Jag tror att hon skulle sova mycket bättre om hon åt mer mat på dagarna.
Från en trött mamma.

Svar:

Har ni förändrat något i hennes kost till skillnad från de första två veckorna? Det verkar som att det har blivit en ond cirkel eftersom ni numera ger henne mat varannan timme. Detta medför är hon inte är lika hungrig längre. Ni skulle behöva söka professionell hjälp i form av läkare/sjuksköterska om problemet kvarstår. Er dotter kan få näringsbrister om hon inte får i sig sin mat.

Bönor och linser till barn

Fråga:

Jag arbetar på en förskola som envetnas med att ge barnen enbart tomat, gurka eller överkokta frysta grönsaker samt max en halv frukt om dagen. Droppen kom idag när "dessa" muslimska barn inte fick något alternativ, utan enbart fick raggmunk utan bacon med kommentaren att dom får äta sig mätta på knäckebröd för det finns grönsaker som tomat och gurka. I diskussionen som blev är deras försvar att små barn inte kan äta till exempel bönor för att de innehåller för mycket protein. Så min fråga är: Stämmer detta helt och hållet eller råder det egentligen bara sunt förnuft att det är ganska kraftig mat och ska ätas med måtta eller vad? Tacksam för tips och synpunkter! En tanke är att vissa personer är fast i gamla mönster och vill ogärna ändra sig. Att de uppfattar allt som kritik vilket inte är fallet. Det är barnens bästa som är viktigt.

Svar:

Barn kan gärna äta bönor och linser men de bör inte basera sin kost på dessa livsmedel eftersom dessa mättar snabbt. Risken är att de äter liten mängd mat och därför får en näringsbrist. Men som sagt, som ett komplement till resten av måltidens innehåll så är bönor och linser en näringsrik källa.

Yoghurtval till små barn

Fråga:

Vi har en pojk som är nio månader gammal. Ska snart börja introducera mjölkprodukter, undrar då vilken typ av yoghurt som är lämplig, med tanke på halten av socker och fett.

Svar:

Välj en naturell yoghurt som inte innehåller socker i form av extra sötning eller fruktsötning. Naturell yoghurt eller fruktyoghurt är ofta väldigt sockerrika och kan bytas mot naturell youghurt med färska bär. Använd gärna den yoghurt som har en fetthalt på 3%.

Somnsvårigheter hos barn

Fråga:

Jag har en son på 5 månader och han har väldigt svårt att somna på kvällen. När han var cirka 5 veckor så sov han mellan 6 - 6 ½ timmar på natten utan att vakna, nu sover han max 3 tmmar sedan vaknar han och vill äta.

Svar:

Läs en saga för honom eller sätt på en bra, lugn skiva med avslappnande musik. Ge helst inte mat senare än två timmar innan sänggåendet. Matsmältningen kan göra honom pigg, ge energi och tyvärr orsaka en orolig sömn.

Storlek på huvudmål för barn

Fråga:

Min son är snart 6 månader och äter smakportioner till lunch med god aptit! Han får även ett mål med gröt på kvällen och därutöver mjölkersättning. Hur stort ska ett huvudmål vara på ett ungefär?

Svar:

Följ de riktlinjer som står på förpackningens instruktioner för mjölkersättningen. Gröt är lämpligt med 1/2 dl för en portion.

Fullkorn för små barn

Fråga:

Jag skulle vilja veta om det är skadligt att ge barn mellan 1-3 år fullkornspasta och fullkornsris? Finns det någon rekomendation om det?

Svar:

Barnens tarmar är inte fullt utvecklade innan 2 års ålder och kan därför inte äta alltför grov och fiberrik kost. Man kan däremot använda sig av mindre sockerrika källor eftersom detta bara är gynnsamt för människan. Barn äter väldigt lite mat i förhållande till deras närings- och energibehov. Fullkorn har effekten att bidra till snabbare mättnad vilket kan medföra en näringsbrist hos de som äter väldigt lite. Samma gäller för gamla och sjuka människor. Så mindre socker... men inga rena fullkornsprodukter. .

Vegetarisk kost för växande barn

Fråga:

Jag är vegetarian och har en dotter på fyra månader. Jag har tänkt att hon ska får äta mestadels vegetariskt hon också när hon växer upp. Vi äter ägg och mjölkprodukter hemma. Är det något speciellt jag ska tänka på rent näringsmässigt när det gäller ett växande barn?

Svar:

Barn behöver näringtät och energität kost för att växa ordentligt. De äter väldigt liten volym av mat jämfört med deras behov och därför är det viktigt att de får en varierad kost. Vegeterisk kost för barn bör innehålla bra proteinkällor som till exempel bönor, linser och vegetariska substitut. Quorn innehåller för lite järn och energi vilket du bör komplettera med när din dotter äter lagad mat. Innan dess kan järnberikad välling 2 gr/dag vara ett alternativ. Sojabönan är en fullvärdig produkt som ni kan använda er av.
Det är bra att ni använder mjölkprodukter och ägg som är ypperliga näringskällor oavsett kostval. De innehåller mättade fetter som behövs för att bygga upp barnets hjärna. Vegetariska alternativ kommer från växtriket och är baserade på omättade fetter/enkelomättadefetter.

Mitt tips och råd är att ni utökar kosten med fler källor som till exempel fisk, skaldjur och vitt kött (kyckling, kalkon). Fet fisk är ett bra sätt för små barn att få näring och energi som krävs för att få pigga ben.

Dålig aptit hos små barn

Fråga:

Vår dotter har alltid ätit relativt dåligt. Båda hennes dagis har påpekat det för oss och det är något vi själva alltid har varit medvetna om. Hon äter väldigt gärna frukt men hon kan ju inte bara äta det. Vi har vid flera tillfällen frågat BVC men de menar att eftersom hon alltid har följt sin kurva är det nog bara så att hon är en liten tjej. När vi vägde och mätte henne för ca 2 månader sedan vägde hon 9,7 och var 82 cm lång. Hon har alltid varit väldigt glad och aktiv. Ska vi acceptera svaret från BVC eller ska vi söka någon annanstans och isåfall vart ska vi vända oss då?

Svar:

Det är bra att er lilla flicka följer kurvorna men naturligtvis så är det inte bara det det handlar om. Er dotter behöver tidigt få in vanor kring att äta "riktig mat". Det framgår inte hur gammal hon är men en problematik från tidig ålder kan ge större problem med tidens gång. Ni är välkomna att kontakta mig vidare Matvägran är relativt vanligt förekommande och behandlas med små insatser. Ett av mina bästa tips är att laga mat som hon gillar. Ibland är det vikigare ATT hon äter än VAD hon äter. Älskar hon köttbullar så låt henne äta det! Ett annat tips är att ta bort fokus kring maten. Prata med henne samtidigt som hon äter eller läs en saga.

Vegetarisk kost för barn

Fråga:

Jag undrar om det finns faror för tillväxten hos barn som lever vegetariskt? Min son är 2,5 år och har under den tiden ätit som vi, d.v.s. vegetarisk kost + fisk , ägg och mjölkprodukter. Han är mindre än sina jämnåriga, vilket troligtvis är genetiskt, men jag undrar ändå... Skall vi ge honom tillskott av vit. B12, järn eller annat som kan vara svårt att tillgodogöra sig i veg.kost?

Svar:

Barn som lever vegetariskt bör få sin kost kompletterad av protein- och vitaminrik kost för att inte få brister i sin kropp. Det krävs relativt stor kunskap för detta, vilket gör att jag inte rekommenderar helt vegetarisk kost för små barn. Kan ni ge honom fisk, skaldjur och vitt kött så är detta mycket bättre. Ni kan fortfarande undvika rött kött om ni vill.

Samma mat för hela familjen

Fråga:

Vad ska jag göra för att min 1,5 åriga dotter ska börja äta samma mat som vi. Det enda hon äter är burkmat. Nu så ska hon börja dagis så nu vill vi att hon ska äta, så vi slipper gå och vara nervösa för att hon inte äter. Tack på förhand!

Svar:

Jag förstår din oro och ska försöka hjälpa er tillrätta. Små barn upp till 2 år är i stort behov av mat med mycket näring och energi. De äter ofta mindre portioner än de har behov av. Barnmaten är otroligt näringsrik och god, vilket skapar ett mindre behov att starta med lagad mat. Ni kan börja med att införa små lagad mat vid varje måltid, där ni byter ut delar av burkmaten mot er lagade mat. Är det svårt att får henne att äta av maten? För att lättare tilltala små barn kan en sötma vara lämplig i startskedet. Barn är vana vid de söt smakerna sedan amning och välling. Sötman kan bestå av mosad frukt som blandas i maten.
Du ska se att hon vänjer sig vid att äta "riktig mat". Tänk på att det tar upp till 10 gr innan en barnmun har vant sig vid nya smaker.

Kryddstark mat för njurar hos barn

Fråga:

Kan det vara farligt för små barn att äta starkt kryddad mat? En bekant sa att det kunde vara påfrestande för njurarna, stämmer det?

Svar:

Det är inte farligt för små barn att äta kryddad mat, men i viss mängd såklart. Har du för mycket kryddor i maten så smakar den inte heller bra. Många föräldrar är rädda för att krydda maten, men det är bättre att barnen lär sig att äta "vanligt kryddad mat". Det gör det lättare vid framtida matlagning. Salt är ett undantag eftersom små barn inte bör ha ett intag av salt.

Matvägran hos små barn

Fråga:

Jag har en son på 6 månader som inte vill äta nåt. Jag har försökt med burkmat, med gröter och han vill inte ha. Han äcklas, jag vet inte vad jag ska göra så han kan äta. Han dricker nutramigen ersättning sen han var 3 månader eftersom han hade problem med magen när han var mindre och läkaren trodde att det var Nan han inte tålde men de var inte så. Jag vet inte vad jag ska göra så att han äter. Snälla kan du ge mig några tips?

Svar:

Ett bra tips är att inte blanda maten. Ge honom alla ingredienser var för sig. Mixa maten så det inte finns bitar i den. Blanda i fruktmos för att öka sötman på gröten. Det kan vara så att han inte gillar den beska smaken. Låt honom få tid till måltiderna och var envis. Barn behöver lång tid på sig att vänja sina smaklökar vid nya smaker.

Svårt med nya smaker hos barn

Fråga:

Ser att fler har skrivit om liknande problem men har ändå ett behov att få hjälp med vårt. Vår dotter är 2 år och äter så dåligt. Hon älskar välling och dricker det morgon och kväll. I övrigt går gröt ner om vi matar henne. Korv är den enda mat hon egentligen äter men inte ens det är klockrent längre. Hon vägrar smaka ny mat och lyckas man lura in något i munnen på henne så kommer det direkt ut igen. Frågar man vad hon vill äta så är det antingen korv(!) eller frukt, vilket innebär fruktpure på burk. Vanlig frukt äter hon ibland men bara undantagsvis. Pasta går ner ibland. För ett tag sen gjorde jag fiskgratäng och hon "fick ett ryck" och slevade i sig och bad om mer två gånger. Jag var helt salig men nästa dag var vi tillbaka i samma sak igen. Jag har inte oroat mig så mycket hittills men nu har det hållit på så här i flera månader och det är ju en ganska lång tid i hennes korta liv hittills...! Hon har just börjat på dagis också och folk sa att då blir det ändring på maten men inte...! Vad ska vi göra och framför allt: är det någon fara för henne att (inte) äta som hon gör?

Svar:

Visst kan din dotter få närings- och energibrister i kroppen, men så länge hon äter välling så är det ingen fara. Anledningen till hennes ovilja till maten kan bero på att hon inte är "van" vid smaken. Välj att blanda i fruktpuré i maten för att få en lite sötare smak. Se till att det inte finns småbitar i maten och ge henne små portioner lite oftare. Alla människor äter när de blir tillräckligt hungriga så ibland kan det vara bra att ha is i magen och faktiskt "vänta in" att hon äter.

Akne hos barn och ungdomar

Fråga:

Jag har akne sedan tidiga tonåren. Förmodligen är dem frambrigna av hormoner.. men jag misstänker att jag kan driva en del av dessa sin kos genom förbättrad kosthållning. Vad kan du ge mig för tips med detta? Jag har lagt av med nikotin och kaffe. Vi äter mycket fisk här hemma. Men vi är även förtjusta i att ha fett och/eller oljor i vår mat. Vi är bägge smala och snabba förbrännare. Rör på oss hyfsat. Mindre vintertid, varmare tid kan vi vara ute hela dagarna. I sanningens namn så det vi oftast äter numera är korv och snabbmos. Eller köttbullar och snabbmos. Vi är en nystartad familj och finner det svårt att laga den goda och bra maten med två små barn. En nyfödd och en på två. Vi brukade lägga ner många timmar på vår mat förr, men nu är allt snabbt. Vi äter även en hel del ris, kokt eller stekt lax eller flundra. Detta delar plats med korv och köttbullar. Mycket vanligt med någon snabbsås och frusna grönsaker. Tacksam för alla råd och tankar jag får.

Svar:

Jag rekommenderar dig att äta fettsnål mat baserad på nyttiga fetter. Försök att fylla på med färgrika grönsaker och frukter som innehåller mycker antioxidanter. Dessa gör huden elastisk. Kryddstark mat eller tex: citrusfrukter kan påverka. Proteinrik mat är positiv eftersom det är protein som reparerar kroppen. Om ni motionerar regelbundet så ökar syreupptagning i kroppen och svettningen ger en utrensande effekt. Tvätta dig inte för mycket och försök i den mån det går att använda naturliga produkter som inte rubbar hudens fettbalans. Id makeup har smink som är anpassade för dem med orolig hy.

Mjölkallergi hos små barn

Fråga:

Min dotter på 9 månader är väldigt glad och aktiv hela dagarna, men vägra äta. Det är en kamp vid varje måltid, när hon ätit 3-4 skedar så vänder hon bara bort huvudet, jag försöker leka, brumma, sjunga, ingenting funkar. Hon är mjölkallergiker. Vi har givit henne Eko-go gröt och välling, hon äter detta men inte mer än vid andra måltider. Av vällingen som hon får 3 ggr per dygn äter hon 100 ml per gång. Vi har precis börjat ge henne Nutramigen och tack och lov äter hon detta utan problem, men tyvärr har hon har fått tillbaka utslag/eksem som hon hade när hon fick i sig mjölk produkter, dessa ser dock annorlunda ut, som små kvisslor, mest runt könsorganet, vid svanskotan, och på benen, jag hoppas naturligtvis att det inte betyder att hon inte tål nutramigenet, kan man vara allergisk mot det ? Vad ska vi göra nu ? Det känns som om det inte finns några alternativ kvar. Tacksam för all hjälp.

Svar:

Nutramigen innehåller ett specialbehandlat protein som gör att det är ytterst ovanligt att barn med känslighet reagerar på det. Mitt tips är att mixa all mat, tillsätta osötat fruktmos eller enträget försöka. Fortsätter detta problem så rekommenderar jag att ni uppsöker en läkare.

Brist på druvsocker

Fråga:

Jag undrar vad som händer när man får brist på druvsocker? Kram Frida

Svar:

När du får brist på sockerarter i kroppen så blir du trött och hängig. Ditt blodsocker är då lågt och behöver fyllas på. Väljer du att inte göra det så tar blodsocker slut och kroppen går över i att producera egen energi till hjärnan. Denna energi kallas ketoner och är en del av människans förmåga till överlevnad. Kolhydrater är hjärnans bränsle och bör inte minskas för mycket eller plockas bort ur kosten. Däremot kan man välja bra altermativ av kolhydrater som benämns som långsamma.

Dryckesvanor hos små barn

Fråga:

Vi dricker mycket om dagarna. Vi dricker på två vuxna och ett barn 2 liter färdig juice, apelsin, exotiska med mera per dag. Mest juice är det jag mamman som dricker. Jag dricker säkert 1½ liter helt själv. Min man dricker 1½ liter cola per dygn och minst 1 liter rent kranvatten.
Utöver detta dricker jag då och då 1 liter färdig nyponsoppa, fruktsoppa, saftsoppa. som alternativ till läsk. Utöver detta dricker jag och barnet ett glas mjölk om dagen och vi alla dricker juice man blandar själv. 1-2 sådana paket, ca 2 liter per dygn.
Vi dricker väldigt mycket och försöker att dricka varierat och sunt. Men jag blir fundersam på om det verkligen är sunt. Hur bra är dessa färdiga och billiga juicer egentligen? Vi dricker mycket dels för njutningen och dels för törst. Vi är ute och går mycket om dagarna, rör på oss mycket. Vi har det ganska varmt i hemmet med rätt torr luft. Är våra dryckesvanor något att fundera över eller är vi på rätt spår? Vi vill ju få i oss vitaminer, på låg kostnad och i mängder. Tack så mycket för svar.

Svar:

Jag vill påpeka att denna mängd av juice inte är näringsriktigt befogad. Ni får ett stort överskott på vitaminer samt får i er mycekt energi och fruktsocker. Många juicer är nyttiga men man måste sätta dem i relation till fruktmängden som behövs till den. För exempel: Säg att det är motsvarande 4 apelsiner i ett glas juice. Det är lätt att svepa i sig ett glas juice, men desto svårare att äta 4 apelsiner. Min rekommendation är 1-2 glas juice per dag samt 2-3 liter vätska i form av vatten.

Sockersug hos överviktiga barn

Fråga:

Vår dotter är mycket överviktig & vi har från & till slutat med socker mm Då har hon gått ner i vikt & tyvärr har vi återigen gått i fällan med söta saker i kylen. Vi har nu återigen tagit tag i detta både för dotter & min(mamman)skull. Vi vet nu helt säkert att det är socker som gör oss båda sugna & överviktiga. Jag gick ner massor (36kg)för ca 5 år sedan med reduktil & har börjat med dessa igen idag. Det första vi tog tag i var motionen, vi har idag varit ute i en timme & promenerat & vi köpte sköna/bra promenadskor till dottern & sonen som en tidig present till dom för att de har lovat att sluta med godis helt, det räcker med ett tuggummi för att dottern ska få ett "sockerrus" & det vill jag undvika eftersom både hon och resten av familjen mår dåligt av hennes utbrott. Min fråga till er är vad & hur ofta hon bör äta och hur stor portion. Vi har sagt att de får nötter & fruktsallad som lördagsgodis & det tycker de är helt ok. Hon väger 52.2 kg & är 1.40 lång (fetma) och fyller 11 år i mars. Våra planer är att äta enligt GI men hur mycket kolhydrater måste dottern äta? Jag kan ju under en längre period utesluta det mesta av kolhydrater ur kosten men det får väl inte hon? Vi har planerat att promenera 1 timme varje dag vi är lediga & ½timme de dagar det är skola & jobb. om det är riktigt dåligt väder ska vi dansa loss till härlig musik istället ½-1 timme. Sonen har inte alls detta problem som tur är,men min make barnens pappa går också omkring med en betydande övervikt som märks mest på natten med sömnapnè.

Hur kan man förklara för henne ang detta utan att det blir fel. Hon säger ofta att hon är tjock och jag vet inte vad jag ska svara henne, är livrädd att hon ska sluta att äta & må ännu sämre än hon gör nu. Att gå och handla kläder är otroligt tufft.

Svar:

Din dotter bör inte ta bort alla kolhydrater ur kosten, men kan gärna utesluta snabba alternativ såsom godis, läsk, vitt bröd och minska portionerna med potatis, pasta och ris.
Hennes kolhydratintag bör komma ifrån fullkornsalternativ och frukt och grönt. Ni kan gärna använda er av mer proteinbaserade källor såsom Quinoa och Bovete.

Ni kan alltså INTE använda er av en regelrätt GI-metod. Rekommendationerna är att hon äter motsvarande 1 handflata protein, 2 knutna nävar med frukt eller grönsaker och 1 knytnäve med fullkornspasta råris, Quinoa eller Bovete. när ett barn är väldigt litet så är fullkornsprodukter för hårdsmälta för tarmsystemet (upp till 2-3 års ålder), men vid 11 år är det ingen fara att äta som "vuxna". Mängden lördagsgodis eller chips bör motsvara en knytnäve/vecka.
Motionen är en stor del i en livsstilsförändring och det är bra att ni har ökat den redan idag.

Quinoa i matlagningen

Fråga:

Har fått smaka på både vit och röd chuinoa. Hur bra eller dåligt är denna mat? GI-värde. Fibrer?
Mitt barnbarn älskar det. Kan det ersätta potatis och ris? Tacksam för svar.

Svar:

Quinoa är ett alldeles ypperlig tillskott till din och ditt barnbarns kost och är ett frö som importeras från latinamerika. Det är incaindianernas basföda och kan användas som alternativ till potatis, pasta och ris. Det är en kolhydratfattigt basvara som har lika lågt GI som bönor, kring 40. Fiberrikt, mättande, med fantastiskt bra fetter och mycket protein. Ditt barnbarn kan absolut äta av det och motsvarande en knytnäve är lämpligt till en portion.

Ätstörning/Matvägran hos barn

Fråga:

Min 11-åriga dotter har haft kostlära i skolan. Hon har nu fått för sig att det inte är nyttigt med mejeriprodukter, pizza mm.
Det hela har nu gått så långt att hon vägrar äta det mesta vi lagar eller äter två tre skedar innan hon är påstår sig vara mätt. Hon är 146 cm lång och vägde förut 37kg och har nu gott ner till 31kg. Hon är i sin "frigörelseperiod" och lyssnar inte på oss, vi "förstår ingenting". Sushi äter hon hur mycket som helst av och även en del andra magra favoriträtter.
Hon tränar handboll 2ggr veckan och dansar streetdance en gång i veckan.
Hon äter inte godis, chips, glass och dricker inte läsk.
Hon bjuder kompisarna på mellanmål och äter då själv ett äpple och dricker ett glas vatten.
Det går bra i skolan ännu så länge och hon har fina kompisar, men jag tror inte hon mår bra.
Vi har pratat mycket med henne (för mycket?) om det hela och hon glider undan och flyr från oss och våra frågor.
Vi tappar allihop humöret och det blir bråk och gräl som ingen mår bra av.
Att det är på det psykiska planet problemet finns är vi ganska medvetna om, men hur skall vi agera och vart kan vi vända oss för att få stöd och hjälp.

Svar:

Din lilla dotter mår inte bra och det gör mig förfärad att kostläran har "presenterats" så att det har skapat problem. Det är av yttersta vikt att ALLTID lyfta fram vikten av att äta, när man pratar kost med barn och ungdomar. Tyvärr bidrar mammas och pappas visdomsord många gånger till perpinnar istället för den omtanke som det egentligen återspeglar. Jag är utbildad inom ätstörningar och kan i första skedet ta upp en kontakt med henne. Sker detta utan resultat så får vi gemensamt slussa vidare till lämplig hjälp.

Snacks till familjemyset

Fråga:

Min dotter Elin är 10 år. Godis är otrolig fixering hos henne. Nu har vi startat GI med hela familjen. Det blir lite tjatig mat med äggfrukost varje dag, man annars går det efter 3 dagar bra. Nu ska vi på läger och alla barn kommer att snaska på godis, chips osv. på kvällen. Finns något annat än 15 nötter att ta med till henne.

Svar:

Din dotter kan äta nötter, mörk choklad och frukt. Naturligtvis så blir det ytterst begränsat när hon äter efter gimetoden. Just under resan så kan ni släppa tyglarna "till viss del" och ge henne salta pinnar och osötat naturgodis. Finns det riktlinjer kring medhavt godis och kost, motions inriktning?

Matvägran hos små barn

Fråga

Jag har en dotter på 10,5 månad som inte vill äta. Det enda hon tar är lite fruktpuré, några brödbitar, ett par skedar gröt men sen är det stopp, välling går inte heller. Hon åt en potion gröt ett par dagar om hon fick se på barnfilm sammtidigt, men nu är det stopp igen. Det lilla hon får i sej blir hon inte mätt på så jag helammar än. Vi har provar ALLT, lämnat bort henne, att inte amma henne, efter 22 tim var jag tvungen att ge upp, blandat socker i vällingen m.m hon tar inte bröstmjölk på flaska heller, men vatten går bra. BVC tycker inte att det är någon fara eftersom hon går upp i vikt, hon väger 9450g och är 73 cm lång nu sist hade hon gått upp 230 g på en vecka, men min sambo vill vara pappaledig och jag tänkte börja jobba snart, men det går inte så länge hon inte äter. Är tacksam för tips, vill även höra om någon annan med samma problem, hur det vände och hur lång tid det tog, om det finns någon vill säga.

Svar:

Denna form av matvägran är otroligt svårt att behandla på små barn. Jag håller tyvärr inte BVC eftersom min åsikt är att ni bör finna lösningen på problemet INNAN er dotter får problem med vikten. Deta handlar ju även om att matvägran ger näringsbrister i kroppen. Anledningen till att er dotter klara viktkurvorna och får ordentligt med näring är din amning.  Min rekommendation är att blanda i fruktpuré i gröten eftersom sötman ger positiv påverkan vid övergången från söt amningsmjölk till relativt smaklös gröt.

Snacks till hela familjen

Fråga:

Jag undrar över vad min son kan äta istället för godis och då ska det inte vara frukt.. För han äter de 3 som är tillåtna per dag

Svar:

John kan äta en näve med nötter, vindruvor eller en liten 5-grams bit med mörk choklad.
Även en liten fruktsallad kan vara okej, eller färska bär. Ett tips är att blanda banan med keso eller kesella och stoppa i frysen. Blir kanongott och nästan lite dessert-aktigt!

Smakprovsmängd till små barn

Fråga:

Hoppas att jag kan få ett råd från dig. Har en liten dotter på drygt 5 månader o ska nu börja med smakportioner. Var man än läser så hittar jag inte någonstans i vilken takt man ska öka med smakportionerna. Det står bara att man ska börja med en tesked. Ska man öka på med 1 tesked för varje dag eller hur ska man fortsätta?

Svar:

Du kan utöka smakproverna successivt beroende på om det går bra för er lilla dotter. Börja med en tesked och lägg till en varje vecka. Du kan också börja med pureér och lite gröt. Det är viktigt att mage och tarmar hänger med, så var observant på att det fungerar som det ska!

Mitt barn tycker inte om mat!

Fråga:

Jag har en dotter som snart är ett år. Vårt stora problem är att hon inte gillar mat. (Jag slutade amma henne när hon var sju månader för jag hade inte tillräckligt med mjölk.) Vi började ge henne smakisar när hon var fem månader och det var inte så poppis men lite fruktpuré slank i alla fall ner. Sedan upptäckte hon gröt och det gillades också ett tag men sedan gillade hon inte det heller. Detta ersattes med brödbitar tills det tröttnades på och ersattes med blodpudding. Nu äter hon bara välling och spottar ut allt annat. Varför är det så här? Vi har aldrig tvingat på henne någon mat hon verkar bara inte gilla den. Vad ska vi göra det tär så mycket på en när man ser alla andra i hennes ålder glufsa i sig allt de ser? Hon är förövrigt pigg och frisk och ligger på sin viktkurva.

Svar:

Det du beskriver är mkt vanligt om jag kan trösta dig med det *ler*
När små barn vänjer sig av med den söta och feta smaken från amningsmjölken så kan detta gå mkt trögt. Det tar upp till 10 gånger innan en liten barnmun har vant sig vid de nya, mer beska smakerna. Ett tips är att blanda fruktpureer i gröten för att få en lite sötare smak som tilltalar henne mera. Ge henne mindre portioner vid flera tillfällen för att få i henne ordentligt med mat. Du kan även försöka ta bort fokuset kring maten. Gör annat under tiden. tex: att läsa.

Förstoppning hos små barn

Fråga:

Jag har en tvåårig tjej som har problem med förstoppning. Hon får laktulos varje dag och vi står på kö för utredning. Vi har fått en del kostråd vad som är bra och mindre bra. Men jag undrar enligt listan ska vi undvika pasta och ris. Min fråga är om det gäller även fullkornsris resp. pasta? Samt hur det är med riskakor, är det bra eller dåligt ur förstoppningssynpunkt?

Svar:

Fullkornsprodukter bör inte så små barn äta eftersom deras tarmsystem inte är färdigutvecklat vid den åldern. Dock är vanligt ris både skonsamt och bra ur energisynpunkt.
Riskakor är söta och innehåller snabba kolhydrater som gör sin dotters blosocker ostabilt. Det påverkar inte förstoppning särskilt mkt. Ett tips är att ge henne mkt vatten och motion. Dessa två påverkar förstoppning positivt!

Överviktigt barn

Fråga:

Har två barn som är överviktiga (kille på 11 och tjej på 8). Jag tycker att jag ger dem "bra mat" och det är lördagsgodis som gäller. Killen går på kontroller på Överviktsmot. i Lund. Kan du ger bra tips ... mängden mat. Han är inte glad för att röra sig (är motoriskt klumpig) medans hon är aktiv.

Svar:

Jag använder mig av det som kallas "handflatemetoden". Den bygger på att alla äter motsvarande sin handflata (bredd och tjocklek) i protein (kött, fågel och fisk), 1 knytnäve med kolhydrater (potatis, pasta eller ris) och 2 knytnävar med grönsaker eller frukt.

Denna metod innebär att alla äter det som de behöver. Desto större du är, desto mer kan du äta. Naturligtvis är det viktigt att både knytnävar och handflator är baserade på näringsrika och sunda livsmedel.

Viktminskning för tonåring

Fråga:

Vi har en dotter som blir 15 år i febr i år. Vi "tror" att hon väger 65-66 kg och är 1,67 cm lång. Hon önskar själv gå ner till ca 60 kg och givetvis stöttar vi. Mamma i huset lagar all mat. Hon har alltid varit tidigt utvecklad, hennes kilo sitter på höfterna, armarna och magen. Har spelat fotboll sedan hon var sex år. Just nu tränar hon 3 ggr/vecka. Utöver det har dom gympa i skolan 2ggr/vecka. Cyklar eller går varje dag till skolan. Innan hade vi läsk på helgen men det har vi slutat med då vi dricker smaksatt Ramlösa. Hennes frukost kan se ut som följer: 1 grovmacka m skinka, fruktsmootie, yoghurt och juice. I skolan lunch, hemma middag och dom dagar hon tränar äter hon en macka, yoggi eller frukt när hon kommer
hem. Hur ska vi göra för att hon ska gå ner dessa kilo?

Svar:

Er dotter är i en känslig ålder där en "viktminskning" kan ge en lite svajig syn inom kost och motion. Det är viktigt att ni inte pratar kilon och pekpinnar. Lyft istället fram fördelar med ökad motion så som ork, kondition och inspirerar henne till att äta mer frukt och grönt.
När man är 15 år och tjej så händer mycket i kroppen och hormonerna kan medföra lite ökad vikt, klumpighet och obalans i humöret. Det är bra att ni är lyhörda och vill hjälpa henne och genom bra utbyten av livsmedel och ökad motion kan ni genomföra underverk utan att det blir en fix-ide.

Förstoppning hos små barn

Fråga:

Har en pojke på två år som bekymras av förstoppning. Är inte så glad för potatis, möjligtvis kan lite potatismos slinka ner. Ris och pasta är ju stoppande för magen, men jag undrar då om fullkornspasta och fullkornsris är ett bättre alternativ. Vad finns det annars för bra alternativ att servera till maten??

Svar:

Du bör inte ge din son fullkornsprodukter eftersom små barn inte har ett färdigutvecklat tarmsystem. Det innebär att de har en högre genomsläplighet i tarmarna och grov föda kan ge skada. Bra produkter är quinoa eller bovete som är proteinbaserade och motionerar tarmarna. Ett annat tips är rotfrukter i ugn eller som pytt.
Ge din som ordentligt med vatten för att motverka förstoppningen. Även ordentligt med motion är ett bra hjälpmedel i sammanhanget.

Smygätande barn

Fråga:

Jag har en dotter som är tio år hon väger 51 kg och är ca 153 cm lång. hon smyg äter så fort hon kommer åt och hon har gått upp ca5 kg på 3 månader. Vad skall jag göra?

Svar:

Detta är ett problem som ni omedelbart måste gå vidare med. Har ni någon hjälp såsom sjuksyster, kostrådgivare eller dietist som kan hjälpa er? Eller finns ni möjligtvis i Sthlms-området? Jag hjälper er gärna om det är genomförbart.
Tips kan annars vara att inte ge henne egna pengar, informera skola/fritids och inte ha onödig mat hemma. Vad är orsaken till smygätandet? Mår hon dåligt på andra sätt som kan ta sig form i att äta?

Knep för viktminskning hos barn

Fråga:

Jag ska gå ner ca 20 kilo för att få ett normalt BMI vad är bästa knepet? Får jag aldrig äta godis mer?

Svar:

Självklart kan du äta godis, men i rätt mängd. Ät sunt i veckorna och se till att få in en regelbundenhet i både mat och vätska. Ditt dagliga intag bör placeras på morgon, middag, kväll och 2 mellanmål. 2-3 Liter vatten per dag. Motionera 2-3 gr/vecka och ta en 30 minuters promenad varje dag. Ät lite godis till helgen, motsvarande en knytnäve.
Bäst förbränning har du när du tränar lågintensivt. Detta innebär att din puls är 70-80% av din maxpuls. Bästa sättet att veta "när" du har rätt puls är att motionera så att din puls ökar, du känner dig lite svettig och flåsig. (snabb promenad med stavar)

För liten viktökning hos barn

Fråga:

Jag har en son på 1 år och en månad. Han följer sin viktkurva bra och väger för tillfället 11.5 kg. Det som oroar mig är hans mage. Han bajsar 4-7 ggr/dag och ofta är maten nästan obearbetad. Vi har tagit några blodprover för att utesluta allergi som var negativa. Enligt bvc är det normalt att sköta magen på det här viset. Jag anser även att han äter väldigt mycket för hans lite långsamma viktuppgång (200-300g/månad) Så här kan en dag se ut:
Frukost:gröt, smörgås, frukt.
Mellanmål: naturell yoghurt med frukt
Lunch: kött, fisk eller liknande med pasta, potatis, ris eller liknande och grönsaker. frukt till efterrätt.
Mellanmål: fruktoch ev smörgås.
Middag: se lunch
Mellanmål: gröt och frukt
Kvällsmat: välling
Nattmål: vaknar vrålhungrig och äter minst ett vällingmål per natt.
(Han är alltid hungrig) Tycker ni att detta låter "normalt"? Svårt att veta som 1:a gångsförälder...

Svar:

Jag förstår din oro och ska försöka att hjälpa er. När maten kommer ut hel så är det stor sannolikhet att kroppen inte heller hinner ta för sig av näringen i maten.Det du äter spjälkas (sönderdelas) för att du lättare ska kunna ta upp näringen i den, och de livsmedel som kroppen inte bryter ned (tex hela linfrön) tillför inte heller näring.
Min uppfattning är att hans "natthunger" beror på ett för näringsfattigt dagsintag. Det ni ger honom är kanonbra så förmoligen ligger problemet i spjälkningen. Jag rekommenderar er att söka en annan läkare och gå vidare med problemet. Ge honom inte fullkornspasta efterom det göt honom mätt så snabbt. Det kan vara så att han inte hinner få i sig ordentligt med näring.

Normalpuls hos tonåringar

Fråga:

Vad är normalpuls för en tonåring som tränar hårt 3 gånger i veckan?

Svar:

Normalpulsen beror på hur pass bra kondition han har och hur hårt han tränar.
Kring 50-60 bör vara lämpligt. Träningspulsen bör ligga på 70-80 % av hans maxpuls dvs: 220 slag/minut - hans ålder x 0.70% eller 0.80%.

Förebygga glutenintolerans hos små bebisar

Fråga:

Jag har en dotter på 3 veckor och ammar henne, planerar att göra det så länge jag orkar, minst i månader. Jag är glutenintolerant och det är det min fråga gäller. Hur ska jag gå tillväga när jag ska börja introducera min dotter med vanlig mat? Kan jag göra någonting för att förebygga glutenintolerans hos henne? (Pappan är ej intolerant.)Eftersom hon aldrig blivit utsatt för gluten, varken i magen eller genom amning, kommer det inte då bli en stor förändring för henne när hon börjar med mat? Jag har varit i kontakt med celiakiförbundet angående detta men då det finns så lite forskning än så länge om gluten så kan de inte ge mig ett bra svar. Jag vill gärna höra era råd och tips.

Svar:

Vanligtvis brukar man rekommendera att inte föra in gluten de första 6 månaderna. Min rekommendation är att inte introducera gluten förren efter att hon har fyllt 1 år. Då får ni göra det stegvis och lyssna till hennes reaktioner i kroppen. Det är som celiakiförbundet säger, ingenting som finns forskat på men det är lättare att föra en kommunikation med henne när hon är äldre. Tänk på att hennes intolerans kan yttra sig på andra sätt än dina symtom.

Komjölksallergi hos små barn

Fråga:

Jag har en dotter som är 6 år och har varit komjölksllergisk, är nu fri från detta,men hon har druckit havremjölk med extra kalcium ändå eftersom hon ej tycker om vanlig mjölk. Nu har hon slutat med det också, hon kan bara inte dricka det mer.
Hur ska jag få in henne tillräckligt med kalcium nu? Hon VÄGRAR ta kalktabletter för dom smakar så starkt. Vi har haft länga diskussioner om detta med henne och förklarat men det går bara inte! Tacksam för lite rådgivning!

Svar:

Välj de gränsaker som är gröna och komplettera med andra kalciumkällor som tex; ost, fil, yoghurt. Kalcium finns även i bönor, baljväxter och linser. Har ni provat sojamjölk, Valio´s eller Arla´s laktosfria mjölk?

Frukost för barn

Fråga/mellanmål:

Jag skulle vilja få lite tips på en bra frukost åt min son som är ett år och fyra månader gammal. Det bör tilläggas att han är vegetarian + fisk och att han är normalviktig för sin ålder. Till frukost äter han nu Sempers Mild fullkornsgröt med ett par matskedar havregryn och lite osötad äppel- och päronpuré. Till det dricker han vatten och äter en hård eller mjuk macka (8% fiber i mjukmackan) med Bregott 60 % och ibland ost. Vad tror du om den frukosten? Jag skulle vilja variera lite och jag tror att han själv börjar bli lite less; ibland vill han inte äta gröten utan bara ost(!). Jag har försökt att ge honom vanlig havregrynsgröt, men det ville han absolut inte ha! Han är för övrigt inte alls kinkig med maten utan äter som en häst. Det enda han vägrar få i sig är mjölk. Förutom lunch och middag äter han välling två gånger om dagen. Jag har läst någonstans att välling gör barn feta, stämmer det? Är det bättre att ge honom t.ex Verums hälsofil med musli till mellanmål istället
för välling? Snälla, ge mig lite tips på bra frukostar/mellanmål.
Den frukost han får idag är bra och kan kombineras med följande:
2 dl mellanfil eller naturell yoghurt, 1 dl osötad musli
Fruktsallad på 2 frukter, 3-4 msk keso och kanel

Svar:

Tänk på att han behöver få i sig ordentligt med vitaminer pga. att han äter vegetariskt och inte vill dricka mjölk. Jag rekommenderar dig att försöka vänja honom vid havregrynsgröten som är en fantastisk B-vitaminkälla. Det tar ca: 10 gr för barn att vänja sig vid nya smaker och det bli lättare om du blandar ned nt sött som tex; osötad äppelmos eller bitar av färsk frukt.
Se till att det finns en kalciumkälla varje morgon som tex; fil, yoghurt, keso, ost eller liknande produkter.

Förstoppning hos små barn

Fråga:

Vi har en son på ca 1 år, som väldigt lätt blir hård i magen. Vi försöker att variera kosten för honom. Han brukar bli besvärad och få ont i magen om han inte har bajsat på en eller två dagar. Vi brukar ge honom katrinplommon och det ger ett bra resultat. Det jag undrar är bara vad som kan göra honom hård i magen, vilka livsmedel och maträtter som kan vara bättre än andra osv. Lite goda tips för att underlätta för vår lilla älskling!
Vore väldigt tacksam för hjälp!

Svar:

Problemen kan bero på för lite vätska eller fysisk rörelse. Andra livsmedel som är förstoppande är de som innehåller fullkorn och fibrer. Ge honom mer vatten och lättsmält mat.

Tacos till barnen

Fråga:

Mina barn älskar att äta tacos på fredagkväll. Nu har jag läst att taco chipsen, kryddblandningen och även tortilla bröden kan innehålla transfetter. Finns det några märken som är ok? Kanske finns det recept på kryddblandning att göra själv?
Undrar också om det finns något bra märke på buljong.

Svar:

Tyvärr så finns inga bra val inom tacoskal. De innehåller alla transfetter! Kryddblandningen kan du göra själv med vanliga kryddor. Använd kebebkrydan på ÖB. Den är billig och kanongod! När du väljer buljong så använd en flytande fond från tex; bong.

Frukostförslag till små barn

Fråga:

Har en flicka som blir 8 i april. Hon älskar mat och äter godis 1 g i veckan ,men det är inte godiset som är problemmet utan det är maten. Aktiv 2-3 g i veckan med bla. handboll och friskis och svettis. Försöker ge henne 1 port mat men hon blir inte mätt. frukost är hon inte så duktig på. Bmi 18,90. Har ni något bra förslag på frukost? Hon äter inte havregrynsgröt. ps! hon älskar all sorts grönsaker då det äter hon till varje måltid.

Svar:

Tips till din dotter är att hon kan äta filmjölk eller naturell yoghurt med färska bär eller tärnad frukt. Även en liten sallad kan vara en bra fruktost eller smörgås med ost, paprika, keso och/eller kalkon.

Pepsi Max till barnen

Fråga:

Jag undrar hur farligt är det att dricka Pepsi Max. För jag kan dricka upp till rn liter per dygn. Hur kan aspartamet och alla de andra ingredienserna påverka min kropp. Hur mycket bör man dricka som max egentligen?

Svar:

Det är aldrig bra att överkonsumera någonting oavsett vad det är. Pepsi Max innehåller Aspartam som är ett kemiskat framtaget sötningsmedel som lagras i kroppen. Jag rekommenderar dig att dra ner på din konsumtion och eventuellt ersätta drickan med vanlig vatten eller smaksatt mineralvatten.

Fullkornsprodukter till små barn

Fråga:

Nar är det ok för barn att börja med fullkornsprodukter? På mitt dagis säger dom att barnen är för små under 4 år, vad tror ni om det?

Svar:

Under 2 år skall inte barn äta fullkorn eftersom deras tarmsystem inte är färdigutvecklade och har en hög genomsläpplighet. Mellan 2 år och 10 år bör fullkornsprodukter kompletteras med icke-fullkorn. Detta beror på att barnen lätt blir mätta för snabbt på fullkorn. De får då i sig för lite näring.

Aktiviteter och frukost

Fråga:

Min grabb är född 94 och väger runt 54 kg. Han är ca 153 cm lång. Han är aldrig hungrig på morgonen men fruktansvärt sugen på kvällen. man kan väl inte tvinga i honom frukost men hur ska man göra på kvällen? Vi försöker äta mat senast 18.00 och sedan blir det bara en frukt. Jag var på din föreläsning i torsdags och du pratade motion, min grabb har inte intresse alls att prova några aktiviteter vad ska man göra?

Svar:

Anledningen till att din son är hungrig på kvällen är att han inte äter frukost. Försök få honom att äta något litet iallafall. På kvällen kan en frukt eller fruktsallad räcka. Om han inte gillar att motionera så kan ni sätta er ner tillsammans och låta honom ge önskemål på vad han skulle vilja prova. Hjälp honom att genomföra detta "test" så kanske ni hittar ngt bra.

Undervikt hos barn

Fråga:

Vi har en son som är 2 år och 2 månader, när vi är på BVC får vi alltid höra att han är för smal och måste gå upp i vikt. Nu har vi gjort BMI-testet för barn och fick resultatet 14.1. Han väger 13 kg och är 96 cm lång och är pigg och glad. En aktiv liten kille, men inte hyperaktiv, han leker och pysslar som alla andra. Vi är ute mycket på helgerna och leker.

Hans matvanor:
Liten frukost hemma: aprikospuré med mjölk (eftersom han är hård i magen), ibland en liten smörgås
Frukost på dagis: Gröt eller smörgås och fil
Lunch: Husmanskost, på dagis är de så imponerade över att han äter så mycket och verkligen äter allt de lägger fram. Förutom ärtsoppa...
Mellis på dagis: Fil med bär, smörgås och en frukt
Mellis hemma: Frukt och ofta är han hungrig och får en smörgås eller youghurt
Middag: Det som vi äter till middag. Han får extra olja just för magen och vikten. Vi äter oftast inte några färdiglagade produkter utan gör allt själva. Inget stekt utan det mesta lagar vi i ugn. Det blir fisk med ris och grönsaker, tonfiskpasta, risotto, ugnspannkaka, wok med kyckling, lax. När vi har blodpudding äter han lika mycket som vi och ibland nästa mer. Så det är inte något fel på hans aptit. Det går inte heller att pressa i honom mer mat än han äter och vi känner att det är svårt att pressa in fler måltider. Det blir i och för sig inte grädde i maten, utan använder vi mjölkprodukter i matlagningen blir det cremefraishe. Innan han går och lägger sig dricker han fortfarande fullkornsvälling.

Hoppas att ni har möjlighet att hjälpa oss trots att han inte är överviktigt utan kanske mer åt andra hållet. Tycker ni att det låter som om han är underviktig och att vi måste göra någonting åt saken?

Svar:

Min rekommendation är att ni har en smörgås som ett vanligt förekommande inslag i hans frukost. Ni kan även lägga till flingor eller gröt till den vanliga menyn. Se dagisfrukosten som ett förmiddagsmål/mellanmål. Det är toppen att han äter ordentligt på dagis och eventuellt så kan en msk extra fett (olja) rekommenderas för att öka energiintaget.
Till mellanmålet på eftermiddagen kan flingor eller gröt ge mer mättnad och energi till ett litet barn. Fil kan i detta fall vara lite litet. Ett större mellanmål skulle även medföra att han höll sig till det är dags för middagen.
Det är bra att hans aptit är stor och ofta växer barn in i sin vikt. Ni kan tillsätta extra energi genom 1 msk extra fett i varje måltid. Ge honom inga lightprodukter. Var inte oroliga. Er sons vikt kommer att stabiliseras.

Utebliven motion och fet mat

Fråga:

Jag undrar vad som händer med ens kropp när man inte motionerar och äter dålig mat?
Jag vet att man blir tröttare men hur påverkas kroppen?

Svar:

När du inte tränar så blir du tröttare och får sämre syreupptagningsförmåga och kondition. Du ökar även risken för förslitningsskador och andra sjukdomar. Dålig mat kan ge hjärt- och kärlsjukdomar, övervikt och näringsbrister i din kropp. Det ger det inte ork och energi utan gör dig istället trött och hängig.

Oxiderat fett

Fråga:

Jag har hört att fett lätt okiderar och därför undrar jag hur lång tid det tar innan en avocado har oxiderat? Alltså om jag gör iordning en matlåda med sallad som innehåller skivad avocado, kan den hålla sig till dagen efter?

Svar:

Fett oxiderar och just i avocadon kännetecknas det av den bruna färgen. Den oxiderar lättare i rumstemperatur. Förvarar du matlådan i kylskåpet så är det inga problem att spara den till dagen efter.

Allergier hos små barn

Fråga:

Min son, 4,5 år, har blivit rekommendrad gluten-, kasein-, och soyafri diet av läkare. Nu har vi börjat ge honom det och vi har det svårt. Han gillar inte någon av de nya vällingarna jag har försökt att göra med med majs eller ris.

Klarar han sig annars på en kost som består av:

- bananer, päron, äpplen, hallon, jordgubbar
- Kött (köttbullar, skinka, hamburgekött, korv, kyckling, fisk
- potatis, pommes frites o ris
- glutenfri pasta
- jordnötter och russin
- mjölkfritt smör
- glutenfritt bröd (vi har dock inte bakat något som han riktigt gillar än)
- morötter och gurka
- RiceDream-dryck (lima)
- och varje dag 1 barn-vitamintablett och 600 mg kalcium + Eye Q med omega3, 6 och 9?

Kan han få någon stor brist av att mest äta 4-5 bananer, jordnötter, russin och kött? Den stora skillnaden från tidigare är att han inte äter sin välling. Kan man äta för mycket bananer?

Svar:

Din son kan äta av det du nämner i ditt mail, men bör inte begränsa sig till jordnötter, bananer, russin och kött. Han bör även äta kolhydrater och fettkällor. Bananer är rika på kolhydrater och bör inte över doseras. 2-3 stycken är max/dag.

Kost för tränande barn

Fråga:

Min son är 15 år i år. Han önskar gå upp i vikt, är c:a 174 cm lång och väger 54-55 kg. Han tränar i stort sett dagligen. En träningsvecka för honom kan innehålla tre träningspass i skolan samt två gymnastiklektioner. Han tränar ishockey fyra gånger i veckan samt fotboll en gång. Han spelar två-tre ishockematcher i veckan. Ishockey under vintern och fotboll sommartid. Har idrottsprofil i skolan, idrott varje dag. Han äter bra och mycket mat. Han vill börja med kosttillskott medans jag tänker att han kanske måste ytterligare öka mängden mat. Tex äta mer bröd till frukost och äta mer skollunch, fast maten ej smakar gott. Har du några bra råd på hur mycket en kille i hans situation bör äta och vad som är viktigt att äta. Gärna några råd om vad han ska äta direkt efter avslutad träning.

Under en dag äter han frukost-yoghurt, banan, mysli samt en smörgås,smörgås och juice på rasten, skollunch, mellanmål blir ofta riktig mat från gårdagens rester, sedan äter han kvällsmat, pasta med sås, ris kyckling mm med grönsaker, efter träning äter han omelett eller riktig mat beroende på tidpunkt. När han spelar match 3 x 20 minuter äter han bananer och nötter i pauserna, efter matchen pastasallad och bröd. Han äter sparsamt med godis, chips mm. men unnar sig gärna lite extra på helgen.

Svar:

När man tränar mycket så kan ett kosttillskott dvs; proteintillskott vara ett bra sätt att få ut maximalt av sin insats. Om han äter riktig nat 2 timmar innan passet och sedan fyller på med en proteindrink efter så kommer han att fylla på depåer och reparera kroppen.

Fullkornsrekommendationer för barn

Fråga:

Har en dotter på 19 månader. Har nu hört att det inte är bra att ge små barn fullkorn, vilket är väldigt "inne" just nu och som finns att köpa i pasta, havregryn välling, gröt etc. Hur ser ni på det?

Svar:

Fullkorn är ett bra alternativ för vuxna och barn över 2 år. Det mättar ordentligt och motionerar vårt tarmsystem. Barn under 2 år (dvs. din dotter) bör inte äta fullkorn och fiberrik mar eftersom deras tarmsystem har en hög genomsläpplighet. Detta kan jämföras med när du är magsjuk eller har blivit matförgiftad och maten går "rakt genom" kroppen. En fiberrik kost kan skada tarmarna.

Barnmatsburkar

Fråga:

Jag har två tjejer på 2½ resp 8mån. jag undrar hur du ställer dig till barnmatsburkarna av idag. ekologiskt (hipp) SÅ mycket (typ4kr burken ) bättre -eller jordnötsmör och nötter i övrigt.........när kan vi börja ge stora tjejen det ? Jag är orolig för allergireaktion, medans min man tycker att vi kan ge henne? Hur ställer du dig till all olja? transfetter/ olivolja/ rappsolja etcVälling av idag? Innerhåller ju oljor. farlig eller ej?
likaså gröten. Ska bli intressant att höra din åsikt!

Svar:

Ni kan ge dem barnmatsburkarna eftersom de är bra alternativ till små barn. Jordnötter bör undvikas om ni har allergier i släkten. Stekning bör ske i rapsolja eftersom denna ojan tål höga temperaturer. Andra fetter kan innehålla härdningar som inte är gynnsamma för kroppen.
Vad gäller vällning så är den osötade varianten helt okej och gröt gör ni enkelt på egen hand med havregryn eller boveteflingor.

För tidigt födda barn

Fråga:

Jag ett barn som ligger lågt i sin kurva vad det gäller vikt. Har sökt men hittar bara om överviktiga barn. Vet ni var eller hur man gör ?
Han 10år, föddes prematur 875gram 33cm och kom i 24:de veckan. alltså liten från början. Idag ringde skolsyster som sa att han ligger lågt i viktkurvan men hyfsat i längd. Längden var 137.5 och vikten 26,7. Skolsystern sa att jag måste ge honom mer bregott och att han ska äta digestivekex på rasterna i skolan. Han är normalt pigg, frisk, livlig, lekfull och pratig. Utöver lek tränar han aikido en gång i veckan.
Han två har föräldrar som var ganska smala som barn. Har skrivit ner vad han äter under av vanlig dag:

Frukost: Ostmacka och mjölk eller oboy
Lunch i skolan
Mellanmål på fritids
Middag kött och potatis med sås och sallad / pasta köttfärssås

Svar:

Jag börjar nästan gråta när du skriver att han ska äta digestivekex på rasterna *skratt*
Bregott kan jag köpa... men...  När ett barn är litet och behöver öka på sin vikt så brukar 1 msk tillsatt olja/måltid vara lämpligt. Detta kan vara bregott, men också olja eller fetter som finns i nötter, avocado eller oliver.
Försök att öka på aktiviteten med övningar som ökar hans styrka. Detta för att få en kropp som är tålig och motståndskraftig. Skolsysterns råd är anmärkningsvärt och kan gärna ifrågasättas. Digestivekex innehåller stora mängder socker och härdade fetter, vilket absolut inte är att rekommendera för ett litet barn.

Övervikt och receptbehov

Fråga:

Jag är en 14-årig tjej med viktproblem. Jag har en rejäl övervikt, på gränsen till fetma vilket jag lider mycket av och mitt självförtroende är lågt. Även om de allt för överflödiga kilona inte syns jättemycket så märks de på vågen. Jag är inte särskilt vältränad men rör på mig en del, simmar två gånger i veckan (ca 1000 m) och går och cyklar mycket.