Boosta med ”Tillsammans-tid”

Solen tittar fram mellan molnen, vintern är här och du frågar dig... Hur kan du aktivera dina barn? Snart kommer, snöstormen, mysblåsten, regnslasket och kvällarna framför tv:n blir allt fler.

Här kommer våra bästa tips för hur du kan hålla både hälsa, inspiration och rastlösa barn i schack. Låt dig inspireras av våra tillsammans-tips!Sätt familjen i rörelse och få igång alla småttingar!
Era energiska och rastlösa barn har börjat skolan, du är tillbaka på jobbet och ni kommer snabbt in i den vanliga vardagslunken efter en lugn helg tillsammans.

Framåt fredagen får du en molande panikkänsla inom dig. Vad ska en familj hitta på när vädret sviker eller om det (peppar... peppar) börjar höstblåsa och regna? Din hälsomage säger åt dig att tv inte är rätta knepet och din plånbok ekar lika tomt som idébanken.

Känn dig lugn! Här kommer supertipsen som aktiverar hela din familj, oavsett väder!

Ditt bästa aktivitetsknep som förälder är att föregå med gott exempel. De flesta barn älskar att leka och det är med stor förtjusning som de vill ha mamma och pappa vid sin sida. En inspirerande förälder kan skapa otroliga möjligheter för att barnen skall känna nyfikenhet inför att nya aktiviteter.

Utmana barnen
Det finns ingenting som vinner ett barns engagemang mer än en utmaning eller tävling. Stegräknaren är en fantastisk present som kan användas av alla familjemedlemmar. Låt minstingen mäta av alla steg på kvällskanten och hälsosatsa på 10.000 steg per person och dag. Utmana barnen på inlines runt kvarteret, med landhockey på gatan eller fotboll i trädgården.

Bjud in kvarteret
Samla alla helglediga grannar och grannbarn till en härlig kvartersturnering. Finns det en sandplan i er närhet, så kan ni bygga er egen spelplan med volleyboll, handboll, brännboll eller basket. Inför ett rullande picknick-schema där varje familj ansvarar för sin egen dag. Desto mer vänner du har, desto oftare slipper du stå inne i ett solfattigt kök. Framåt kvällskanten kan ni spela en omgång kubb, krocket eller varpa.

Trädgårdshjälpen
Dela upp alla trädgårdssysslor mellan alla medlemmar i familjen. Det både underlättar och ger en fantastisk gratismotion för både stora och små. Lite äldre barn kan hjälpa till med gräsklippning, krattning, biltvätt- och fönstertvätt medan de minsta kan plantera blommor eller sköta ett trädgårdsland.

Barnpassaren
Det är orealistiskt att finnas med i all barnlek och det är inte heller nödvändigt. Barn kan roa sig tillsammans med sina vänner och kanonaktiviteter är cykling, inlineshockey, hopprep eller den helt oslagbara innetrenden - studsmattan. Inomhusleken kan räddas med rep, bollar eller enkla redskap som små ärtpåsar. Utmaningar som att lära sig stå på huvudet, stå på händerna eller balansera ett ägg i en sked  kan aktivera barn i timmar.

Supertipset
För barn som har problem med motorik är tennis en kanonbra sport eftersom du använder dig av korsövningar som aktiverar barnets båda hjärnhalvor. Samma förutsättningar finns hos simningen där korsrörelser utförs både av armar och ben. För överviktiga barn är en balansövning ett mycket framgångsrikt moment. Rita upp en linje på asfalten eller gör ett tejpstreck på golvet och låt barnen öva sitt balanssinne.

All form av rörelse bygger upp styrkan hos barnen och lite tyngre lyft fungerar som en form av styrketräning. Ta med barnen ut i skogen och klättra i träden, lyft på stenarna, kasta kottar så långt ni kan och gå i alla uppförsbackar och sluttningar. När regnet öser ner kan rastlösa barnsben lugnas med en klättervägg, en dansstudio, en  tennis- eller bowlinghall eller paintball.

Bästa utetipsen
Ta er tid att planera längre aktiviter som att paddla kanot, fiska, bestiga lokala miniberg, hyra tandemcyklar, rida islandshästar eller varför inte ge er ut på ett par dagars vandring.

Gör en heldag med äventyrstema där ni börjar dagen med att ta fram all rolig utrustning som era strapatser kräver. Börja med att snickra ihop en kul picknick som barnet får bära i sin alldeles egna äventyrsryggsäck. Ge er ut i solen, leta upp en lagom stor kulle och bestig det tillsammans med hela familjen. Försök att skapa ett äventyr och en berättelse kring upplevelsen. Den kan ni använda om ni ska måla teckningar eller göra en egen saga när det kommer en regnig dag.

Ta med hela familjen till Kolmården, Skansen, Parken Zoo, Liseberg, Grönan eller någon annan lokal nöjespark. När regnet öser ner så är Universeum, Aquaria eller museum helt fantastiska räddare i nöden!

Text: Zarah Öberg