Bjud in barnen i köket!

Det är inte lätt att veta vad som är bra för hälsan. Råvaror ska inhandlas och nya köksattrialjer produceras på löpande band. Visst är det härligt att ha fina saker i köket och kanske kan det både motivera och inspirera till längre matlagningstid, men det viktiga är att ni har roligt när ni lagar till er mat.Hoppa över avancerad vardagsmatlagning och hitta nya roliga saker som går på ett kick. Couscous, quinoa och bovete är hälsosamma alternativ som går lika snabbt att koka som den vanliga pastan. Bönor, linser och ärtor finns färdiga på burk och frysta grönsaker är bättre än inga alls. Woka för snabbhetens skull, ugnsstek för att slippa passa spisen och låt barnen duka, skära grönsaker eller bara ”hänga i köket”.


Se er kökstid som en stund att vistas tillsammans och passa på att prata, skratta och träna er på att samarbeta. Glöm inte att övning ger färdighet och det som först kan upplevas som tidskrävande för alla söta småttingar, blir superenkelt efter en liten tid.


Hälsofixa köket!


1. Använd teflonpanna för att undvika onödigt fett (och för att slippa bränna maten) vid mattillagningen.


2. Ugnstek och ugnsbaka dina livsmedel för att tillaga skonsammare samt slippa vakta maten.


3. Hetta upp maten, så lite som möjligt och undvik snabb upphettning i microvågsugn.


4. Ta ut frysta varor redan på morgonen eller tina dem i vattenbad för att undvika att tina dem i micron.


5. Stek i rapsolja eftersom det är den oljan som tål höga temperaturer. Olivolja som är kallpressad är också okej medan upphettad olivolja får en viss härdning.


6. En ångkokare hjälper alla vitaminer och mineraler att finnas kvar i grönsakerna. Ångkoka och ät dem lätt upphettade för bästa effekt.


7.  Med en centrifug eller handmixer kan du skapa de mest härliga sommarsmoothies med näring för hela slanten.


8. Tänk på att skölja av alla inläggningar från sockerinläggningar, alla bönor och linser från smuts och alla besprutningsämnen från frukt och grönt.


9. Quinoa är ett frö som har ett tvålämne kring sig. Skölj dem ordentligt för att undvika en bubblande effekt i magen. (Förr i tiden tvättade incafolket sitt hår med kokvattnet från quinoan)


10. Tänk på att grilla på en kolgrill och inte på en gasolgrill. Gasolgrillen hettas upp i sådana temperaturer, så att det sker härdningar.

Publicerat: stora&små okt-2007