Barn och Gi-kost

viola_2_MG_7887[1]Gi är ett fantastiskt redskap på många sätt med bör inte användas i för stor utsträckning när du vänder dig till barn.

GI bygger mycket på att bli mätt snabbare genom att ersätta lättspjälkad mat med grovt fullkorn och fiberrik kost.Barn behöver ca: 4 gånger mer energi än vuxna och måste äta mat med tät näring och energi för att tillgodogöra sig det som krävs. När de äter för fiberrik kost så blir de mätta för snabbt och kan få näringsbrister. En rekommendation för en barn mellan 2 och 10 år kan vara att basera kosten på ½ fullkornpasta och ½ vanlig pasta.

Små barn som är under 2 år har ett outvecklad tarmsystem som kräver en mjuk och lättsmält kost. Tarmens höga genomsläpplighet kan jämföras med effekterna av en magsjuka där allt går väldigt snabbt genom kroppen. Mat som är grov och inte hinner brytas ner ordentligt kan skada tarmväggarna på ett litet barn och ge magont, illamående och diareer.
Många fall av matvägran som jag möter försvinner omedelbart när fullkorn plockas bort ur barnets kost. Det bör dock tilläggas att en sockerfattig kost alltid är gynnsam för små barn.

Text: Zarah Öberg