Äppelsäsong på G!

Nu kära vänner... är det säsong för alla söta, goda och framförallt svenska äpplen. Passa på att plocka, njuta och tillaga! Röda äpplen är fulla med antioxidanter medan de gröna ger dig kalk, kalcium och c-vitamin. Äpplen är både goda, nyttiga, fiberrika och liksom andra frukter är de energifattiga.

Här får du både tips och fakta om våra älskade frukter!Ett äpple som väger 100 g ger bara 50 kcal jämfört med 100 g choklad som ger tio gånger så mycket, 555 kcal. Anledningen till det låga energiinnehållet är att äpplen innehåller mycket vatten (85%) och väldigt lite fett.

Om du inte har äpplen hemma i trädgården finns det svenska äppelsorterna att handla i butik, bla grön och röd Gravensteiner, Aroma och Discovery.

Recept
Frisk äppelsallad med vaniljcrème
4 port

2 röda äpplen
2 gröna äpplen
1 galiamelon
1 dl hasselnötter eller sötmandel
strimlad citronmeliss
2 apelsiner
1 citron
1,5 msk socker
1 dl lätt crème fraiche
1 vaniljstång
2 tsk socker

Gör så här:
Skölj och skär frukten i fina tärningar. Lägg frukten i en skål tillsammans med nötterna eller mandeln. Blanda den pressade apelsin- och citronsaften med socker och häll över frukten och blanda väl. Låt stå och dra i ca 30 minuter före servering.

Snitta en vaniljstång på längden, skrapa ur innehållet med en kniv och blanda tillsammans med crème fraichen. Smaka av med socker.

Servera med en klick av vaniljcrèmen på toppen och gärna en italiensk mandelskorpa.
Recept och bild är hämtat från www.ewerman.se, där finns även mer fakta om frukt och grönsaker.

Text: Maria Nygårds