10 vanligaste frågorna under shoppingturen

Trots att vi handlar nästan varje dag är frågorna många till Zarah Öberg när hon GI-guidar i matbutiken.

Här är de tio vanligaste frågorna om bästa matshoppingen.1. Ska jag välja lightalternativ eller ursprungsvaran?


Svar: Naturligtvis är detta ett ställningstagande som du själv bör göra. Tänk på att lightprodukter i de flesta fall innehåller sötningsmedel eller utfyllnad av fett eller socker. Alla ovan nämnda ingredienser bär fram smakerna och täcker åt varandra. Detta innebär att en sockerfattig vara ofta är fettbaserad medan en fettfri vara är fylld med socker.


2. Hur vet jag vilket bröd jag ska välja?


Svar: Ett vitt jästbaserat bröd innehåller det farliga vetemjölet och nästan alltid en sockerkälla som ger en andra jäsningsperiod i magens sockerrika miljö. Mörka bröd kan du dock inte lita på rakt av. De innehåller ofta sirap eller fruktsocker. Välj ett bröd som är osötat, mörkt och grovt. Grova mjölsorter, frön, nötter och korn är lämpliga ingredienser. Ett surdegsbröd sänker ph-värdet i magen och ger ett lägre GI.

3. Vad är tofu och quorn?


Svar: Tofu och quorn är vegetariska alternativ som du kan använda som köttersättning. Tofu är baserat på sojaprotein medan quorn består av svampmycel. Krydda och tillaga dem precis som du gör med vanligt kött. Tänk på att soja inte går att finna utan GMO numera, vilket gör det till ett sämre alternativ, särskilt om det är ett TVP-sojaprotein, dvs textured vegetable protein.

4. Var finns och hur använder man quinoa, bovete och amaranth?


Svar: Quinoa, bovete och amaranth är frön som kommer från Sydamerika och Anderna där de var incafolkets basvara och användes precis som vår potatis. Quinoa, amaranth och bovete är släkt med spenaten och rödbetan, är mycket protein- och fettrika livsmedel. De innehåller stor andel kalcium och järn och fungerar utmärkt vid en viktminskning. GI-halten är låg, vilket gör det till bra mat för dig som vill hålla ditt blodsocker i schack.


5. Hur illa är halvfabrikat?


Svar: Fett och socker används i många halvfabrikat eftersom de lyfter fram smakerna i livsmedlet. Läs ordentligt på innehållsförteckningen och undvik de livsmedel som innehåller sockerkällor respektive källor med härdat fett eller tillsatser. Undvik gärna halvfabrikat, så långt det är möjligt. 


6. Hur kan jag söta maten utan socker?


Svar: Det finns flera alternativ till de vanliga sötningarna. Ostronsås är ett bra sätt att få en sötare smak på såserna och kanel kan användas för att ta bort den beska smaken på en yoghurt- eller tomatsås. För sötma när du bakar, så kan du söta med frukt eller bär, eller stevia som kommer från det naturliga steviabladet. Tänk på att för mycket fruktos kan påverka levercellerna genom att förstöra dem. Sockret lagras även in i levern och lagras som fett. 


7. Vilka produkter är sockerrika?


Svar: Kaviar, gravad lax, senap, ketchup, inläggningslag, chilisås, flingor, fruktsoppa, nyponsoppa, krämer, yoghurt, sylt, saft, marmelad, halvfabrikat, chutney är exempel på sockerrika livsmedel som bör undvikas. De ger ett stigande blodsocker och ökar suget efter mera "sött".

8. Vad är lämpligt pålägg för smörgåsen?


Svar: Pålägg från kon som till exempel ost och mjukost är kolhydratbaserade livsmedel, som gärna kan begränsas under en viktminskning. De fettsnåla alternativ som finns på marknaden är fyllda med kolhydrater och ofta relativt smaklösa. Välj ett alternativ med högre fetthalt, mindre kolhydrater och mer smak.

Tips på bra ost är till exempel Falbygdens och Västan´s vällagrade 17 procentiga ostar. Proteinbaserade pålägg som kalkon och skinka är fettsnåla med lågt GI, men har i de flesta fall en tillsatt mängd druvsocker. Välj märken som har bra råvaror och mycket kött, till exempel Scan´s måbra-serie och Pärson´s. Leverpastej och messmör finns idag som osötade alternativ. Kaviar är en sockerbaserad vara som inte rekommenderas.


9. Hur tyder jag alla konstiga benämningar om socker i livsmedel?


Svar: Här är de olika varianter som finns och vad de betyder.


Sockerfritt/Utan socker:
Produkten innehåller ej tillförda eller naturella sockerarter. Sötningsmedel kan finnas.


Ej tillsatt socker/Osockrat:
Ingen sockerart har tillförts produkten. Socker kan ingå som en naturlig del i råvaran. Mjölk (laktos) och frukt (fruktsocker) är exempel. Produkten kan innehålla sötningsmedel.


Utan vanligt socker:
Produkten innehåller ej vanligt socker (sackaros). Den kan däremot innehålla socker i form av frukt- eller mjölksocker, eller sötningsmedel.


Vanligt socker ej tillsatt.
Socker (sackaros) är ej tillsatt i produkten . Däremot kan det innehålla någon annan sockerart eller sötningsmedel.

Osötad eller Icke sötad.
Inga ämnen som ger söt smak har använts, därför heller inga sötningsmedel.


10. Vad är rött, grönt och vitt te?


Svar: Rooibos te är en buskväxt som tillhör baljväxterna. Busken kommer ursprungligen från Sydafrika, men har spridit sig till hela Afrika. Teet är naturligt, hälsosamt, utan konserverings- eller färgämnen och är inte vätskedrivande. Rött te är även en bra antioxidantkälla.


Grönt te kommer från samma buske som det svarta teet. Skillnaden är att det gröna teet inte genomgår den jäsningsprocess som skapar ett svart te. Då finns de nyttiga ämnena kvar som ger drycken dess hälsosamma effekter.


Vitt te tillverkas av unga blad och knoppar som genomgår en ångningsprocess direkt efter skörd och därefter torkas. Vitt te tillverkas i princip bara i Kina och var en av de första tesorterna som fanns i världen. Utifrån den framställdes svarta och gröna teer.