10 tips för enkel, rolig och skonsam gymträning!

Träningsmiljö kan för många förknippas med lycka, medan det för andra framkallar mindre positiva känslor och känsla av obehag.

Kanske har du minnet kvar sedan småbarnsårens fotbollsklasser då hjärtat slog snabbt på grund av den ständiga oron om just du skulle väljas sist i lagindelningen. Eller kanske minns när du tvingades att göra den obligatoriska kullerbyttan eller springa en viss sträcka, helt utan hänsyn till att din ork var slut.

Många är de, som har valt att hoppa över sin dagliga motion på grund av oro för att inte orka eller räcka till.



Det som är så fantastiskt är att vi mer och mer går åt en personligt anpassad träningsform, där dina förutsättningar lyfts fram och tas tillvara, istället för att ersättas och minimeras. Vi är alla biokemiskt olika, har olika arbeten, olika kostvanor och tycker om olika former av rörelse.  Den motion och träning som är bäst för dig är den som gör JUST dig pigg, frisk och stark och som inspirerar och motiverar dig till att göra det igen, och igen och igen. 


Idag erbjuder gymmen allt från yoga, till core, pilates, spinning, dans och härlig tillsammansträning och hos de allra flesta finns det människor som brinner för att hjälpa dig att finna den träningsform som du tycker om och passar för. Genom att samråda med gymmens instruktörer, så kan ni enkelt stärka din inre och yttre styrka genom en personligt sammansatt plan som utgår från de förutsättningar som du väljer och framförallt den tid som du väljer att investera.


För den bästa motionen är den som blir av, inte sant?


10 kom igång-tips för motion och träning!


1. Börja med att ta kontakt med olika gymverksamheter i din omgivning och fråga dem vad de har att erbjuda. Var ärlig mot dig själv och tänk genom vilken träning som du verkligen vill utföra och som du tror dig kunna gilla. Testa olika alternativ under ett par veckor och låt kroppen få känna på olika träningsalternativ innan du bestämmer dig.


2. När du har bestämt dig för en träningsform eller kombination av olika träningsalternativ, så ge dig själv en 3-veckorsperiod för att etablera den nya vanan. Efter de tre veckorna kan du utvärdera de nya, positiva egenskaper och effekter som träningen har gett dig.
 
3. Kom överens med dig själv vilken investering i tid som du skall lägga på din träning och motion och skriv in den i din kalender. Finns det möjlighet att ni turas om i familjen eller tränar tillsammans, för att öka möjligheten och lugnet kring träningspassen?
 
4. Om du är ny på en träningsform, så ta gärna hjälp av en duktig instruktör för att komma igång på skonsamt sätt. Instruktören kan hjälpa dig med både hållning och utförande, så att du lär dig rätt från början samt för att du ska få ut maximalt av träningen .


5. När du tränar med tunga vikter, är det lätt att göra fel, vilket minskar övningens effektivitet och kan medföra att du skadar. Börja med lättare vikter och övningar till dess att du har övat in övningarnas olika steg.


6. Låt kroppen vila mellan dina pass och då allra helst 48 timmar. Om du absolut vill träna flera dagar i rad, så kan du variera dig genom att träna olika områden på olika dagar.  Träna bröst och armar ena dagen och rygg och ben dagen därpå eller liknande.


7. När vi är motiverade att komma igång, så tränar vi ofta många dagar i rad, vilket en otränad kropp sällan klarar. På grund av det kan vi skada oss och/eller bli sjuka istället för pigga, friska och starka. Börja med 2-3 dagar i veckan de första 3 veckorna, för att sedan ökar till 3-4 dagar i veckan om du har tiden som behövs.


8. Fyll på med proteiner (kött, fågel, fisk, soja m.m.) efter ett träningspass då du har tränat musklerna ordentligt. Proteinerna bryts ner till små byggstenar så kallade aminosyror, som har förmåga att laga och stärka kroppens muskulatur.


9. För dig som vill träna länge och explosivt, om te x du väljer att springa snabbt och långt, så är kolhydrater (rotfrukter, råris, fullkornspasta) ditt bästa bränsle, eftersom det är lättillgänglig energi som kroppen har snabb tillgång till. Denna energi bör dock fyllas på 2 timmar innan passet och ej efteråt, när energin inte längre behövs i samma utsträckning. Den klassiska pastatallriken efter träningen kan alltså bytas mot mer proteinrik kost eftersom kolhydraterna i pastan annars lagras in och ej används. 


10. Sist men inte minst… Ha roligt när du rör dig, avsluta träningen om du inte mår bra och var noga med att lyssna på kroppen. Mindre lätt med motivationen? Ta för vana att fråga kroppen, varje morgon, vad den helst vill ha för rörelse under den kommande dagen.


Läs mer på: www.motionstipset.se, www.piggabarn.se och www.elitkoll.se